Четенето от самото раждане: опитът на Ралица и Слав

Ралица е млада майка, която вече знае колко важно е четенето от самото раждане, та дори и преди това. Помолихме я да сподели своя опит като част от проект „Експериментът“. Ето какво ни разказа: 

Първоначално започнах да чета на глас, докато бях бременна, някъде четвъртия – петия месец. Харесваше ми усещането, когато бебето рита, а аз му говоря. Разказах на мъжа ми и той се вдъхнови да му чете. Така ни стана навик и почти всяка вечер му четяхме. Изчетохме „Малкият принц“, „Пипи Дългото чорапче“ и книгата на баба Цвета за Южна Америка (баба Цвета е Цвета Брестничка, а книгата е „Пътешествие надолу с главата“, изд. „ПАН“ – бел. ред.). Таткото се е приготвил с научна литература скоро. 🙂

Според мен четенето от страна на бащата го приближава към усещането за бременността и наличието на човече там вътре. Освен това е приятно и дава самочувствие, че си активен и допринасяш за доброто на бебето. Поне при нас така се получи, по мое мнение. Иначе сега мъжът ми започна нова работа и по-рядко чете на бебето, но му пее.

Сега аз му чета – книжките на Фют от поредицата „Във Вълшебната гора“, пак на баба Цвета, понякога някои от моите книги, когато искам да съвместя дейностите. Наскоро започнахме „Дванайсетте стола“ – чувала съм, че е забавна. Засега не подбирам, защото идеята ми е да му говоря много и да го запознавам с езика. Той, бебето Слав, е на 2 месеца и половина и още не е заинтригуван от книгите по мои впечатления. Рецитирам му стихотворения, които знам наизуст, докато го кърмя понякога. Стихове на Валери Петров, Дамян Дамянов, Ръдиард Киплинг, Никола Вапцаров – такива, които на мен са ми харесали, но не са детски. Продължавам да уча с него нови стихове, на английски също. Пея и му говоря често отново с идеята да обикне общуването и словото като такова.

С интерес ще следим как се променя отношението на Слав към книгите и се надяваме, че Ралица ще ни разкаже по-нататък на какви приключения са се натъкнали в света на словото. Ако вие също имате желание да ни споделите своя опит в четенето от самото раждане, пишете ни на editors@detskiknigi.com.