Във вълшебната гора: Езеро в гората

Поредицата „Във вълшебната гора“ на изд. „ФЮТ“ предлага римувани истории по различни теми на малките слушатели. И тъй като в топлото време всеки си мечтае за плаж, елате с нас на брега на горското езеро!

„Под двата бука

бистро ручейче бълбука.

Търсят хлад край него всички –

зверове, мушици, птички…“

Автор на книжката „Езеро в гората“ е Цвета Брестничка, която майсторски описва преживелиците на мечки, зайци, таралежи около претъпкания бряг на горския ручей. Решението да построят езеро се появява изневиделица, а в изпълнението се впускат всички с изключение на надменното прасе:

„Виква Бобърко:

– Момент!

Зная как се прави бент!

Щом реката не ни стига,

да я преградим със дига –

в езеро да се събира

между тези два баира…

…Само Прасчо, важен-важен,

с книжка си лежи на плажа:

– Не, трудът не е за мен,

аз съм много уморен!“

Веселата история среща мъниците с различни животни и им представя как се решават житейски проблеми. Този подход помага на децата да осъзнаят, че всяко предизвикателство има решение, стига да го потърсим и да поискаме да го осъществим.

Поредицата „Във Вълшебната гора“ поставя героите-горски животни в различни ситуации, в които всяко дете може да се разпознае. В повече от 40 книжки, четиримата автори Цвета Белчева, Атанас Цанков, Ангелина Жекова и Лъчезар Станчев предават послания кое е добро и кое – не, но по толкова ненатраплив начин, весело и в рима, че вероятността децата да усвоят етичните норми, докато повтарят стиховете, е наистина голяма. Книгите за Вълшебната гора ще са  интересни както на съвсем мъничките деца заради ритъма, който създава мерената реч, така и на онези, които ходят на детска градина и са се уморили от приказните герои като Пепеляшка, Червената шапчица и компания.

Книгата е част от проект „Експериментът“ за насърчаване на четенето от самото раждане.

Автор: Вал Стоева