Боско: Джуджетата

Помните ли омайната гора и нейните обитатели „Горските животни”? Няма как да ги забравите при изпипаните и пъстроцветни илюстрации на майстора Тони Улф. За наша радост поредицата продължава с приказки и за други жители на Вълшебната гора, а днес ще ви представим „Джуджетата”.

В Долната гора става наводнение и придошлата река изхвърля горските животни и покъщнината им в Горната гора където от незапомнени времена живеят горските джуджета. Те са много гостоприемни и веднага се заемат да посрещнат и настанят крушенците. Ще се окаже ли сполучливо това съжителство? 

Не искам да ви издавам всичко, защото авторът на текста Питър Олейноне ще ви разкаже историята много увлекателно. Все пак ще призная, че според мен джуджетата и горските животни май доста се забавляват заедно. Че как може да е другояче когато има състезание с колички, джудже-художник на рисувани пеперудени крала, работилница за превъзходен и много полезен ябълков сок, търсене на златен ключ и едно тайнствено предсказание, което ще се разкрие в следващата книга от поредицата – „Великаните”. 

Ако се чудите какво е необходимо, за да построи асансьор в гората или какво става с чудодейният балсам за растеж на коса на джуджето Джелсомино, грабвайте книгата и се пренасяйте във Вълшебната гора.

И едно малко предупреждение: не всичко е само забавления! В гората ще избухне пожар, а пък група джуджета ще се изгубят по време на експедиция за събиране на хвойнови шишарки. За наша радост обаче в края на книгата под звуците на „Маршът на омлета” всички джуджета и горски животни ще се отправят към една друга книжка, така че скоро ще ги срещнем пак.

Приказките за съжителството на горските обитатели са симпатични и създават чувство за уют, смисъл от задружните усилия, приятелството, взаимопомощта и благодарността. Поуките са представени съвсем ненатрапчиво и естествено. Това в съчетание с наистина превъзходните илюстрации прави четенето истинско удоволствие. Дотолкова, че за родителите е лесно да забравят да се преструват, че ги четат само заради децата.

Sweet Kiss

Книгата е номинирана за наградата „Бисерче вълшебно“ 2014 и през пролетта на тази година ще имате възможност да гласувате за нея, ако обичате да се потапяте в омайния свят на Тони Улф!

 Автор: Лора Филипова