Ана Ана е болна

„Ана Ана е болна“ (изд. „Пурко“) е поредната порция забавни ситуации с малката Ана Ана и нейните плюшки, разказана под формата на комикс от Алекси Дормал и Доминик Рок. Момиченцето, което вече познаваме от „Ана Ана. Сладки сънища!“, „Ана Ана. Шоколадовата експлозия“ и „Ана Ана. Не ни е страх от тъмното!“, лежи в леглото, болно от грип.

Плюшките със забавни имена Зигзаг (заек), Пинг-понг (пингвин), Лиско, КитчоГризу (мече-гризли) и Космато топче (напълно отговаря на името си!) много обичат Ана Ана и искат да я развеселят, за да й помогнат да оздравее по-бързо. Дотук добре, но те имат странни идеи как точно да стане това! Резултатът е малко уморителен за Ана Ана, а за плюшките остава урокът, че когато искаш да помогнеш на някого да се почувства по-добре, трябва първо да го попиташ как да го направиш.За малките читатели пък остава удоволствието от простичко разказаната и забавно нарисувана история, позната на всеки малчуган. Родителите могат да се възползват от книжката като повод да обсъдят с децата си как можеш да зарадваш свой приятел, какво е задушаваща обич и защо натрапването е проблем дори между най-близки приятели или роднини. 

Комикс поредицата за най-малките е чудесна възможност за децата от 3 до 7 години да се забавляват, докато неусетно развиват комплексни умения чрез проследяване на разказа като комбинация от рисунки и текст. Тези от тях, които вече се учат да четат, могат да се упражняват в прочитането на кратките изречения, а усилията им да разгадаят смисъла на думите ще бъдат подпомогнати от визуалното представяне на действието.