Алисън Колпойс: Всеки може да преодолее страховете си в точния момент

Вярваме, че рисунките в детските книги са от голямо значение. Една от любимите ни съвременни дизайнерки и илюстраторки е Алисън Колпойс. На български е позната с работата си по „Алфи и морското царство” (изд. „Милениум”).

По случай Международния ден на детската книга зададохме на Алисън няколко въпроса за рисуването, книгоиздаването и срамежливостта у децата. Ето нейните отговори:

Госпожице Колпойс, какво прави „Алфи и морското царство” толкова специална?
Мисля, че е усещането, което носи. То е много нежно, а посланието й – красиво: всеки може да преодолее страховете си, стига да опита в точния момент.

Изписахте заглавието на българското издание сама. Бяхте ли работили с кирилица преди? Трудно ли беше?
Оказа се голямо предизвикателство! Никога по-рано не бях ползвала кирилица, но съм свикнала да работя с различни типографии, така че не бях съвсем обезсърчена. Радвам се, че опитът ми се оказа четлив на български. Бях очарована и от факта, че заглавието при вас е различно (The Underwater Fancy-Dress Parade няма буквален превод на български – бел. ред.).

Каква е основната разлика между работата по детска книга и по роман? 
Да правиш корица на роман, е свързано с това да прочетеш текста и да интерпретираш историята така, че да се възприеме най-добре на пазара. Виж, при детските книги рисунките трябва изцяло да потопят читателите в историята. Нужно е да създадеш цял свят, който да остане с тях много след края на детството им. И при двете се изисква креативност, но по съвсем различен начин.

А какво обичате най-много в работата си?
Обичам да си сътруднича с креативни хора. А също да правя красиви книги с екипа на издателство Scribe. Все още уча нови и нови неща за книгоиздаването и е наистина вълнуващо!

Коя книга бихте искали да илюстрирате?
О, тъкмо започвам работа по нова книга от Давина Бел, така че в момента тя ме вълнува най-силно. Направо не мога да си я изкарам от главата! Историята е много красива – разказва за безусловната любов. Намирам идеите на Давина за емоционални и вдъхновяващи. Освен това с нетърпение очаквам тук да изпробвам някои нови техники на рисуване.

А вие какво дете бяхте? Смела, срамежлива или…?
Бях странна комбинация. Със сигурност – повече срамежлива, но у мен имаше и нещо наперено и момчешко. Ако познавах някого достатъчно добре, можех да съм много бъбрива и социална (и досадна!). Извън зоната си на комфорт обаче оставах тиха.

Кажете нещо на българските Алфита.
Вие сте прекрасни и специални във всяко отношение. Всичко, което ви прави чувствителни, ви прави и много красиви.

Не пропускайте да прочететe и интервюто с авторката на „Алфи и морското царство“ – Давина Бел, както и ревюто за книгата в „Детски книги“.

Разгледайте галерията с рисунки от „Алфи и морското царство“ тук:

Интервюто взе: Николета Руева