8 начина, по които родителите отблъскват децата от четенето

Познавате Мелиса Тейлър от блога й за обучение и грамотност Imagination Soup. Освен блогър тя е майка, учител, експерт по образованието, както и автор на множество статии по въпросите на децата и ученето в престижни медии като Parenting.com, USA Today Health и Scholastic Parent and Child. Кои според нея са най-честите начини, с които родителите отблъскват децата си от четенето, можете да научите от материала по-долу, публикуван в www.readbrightly.com.

Понякога несъзнателно отказваме децата си от четенето. Знам, звучи невероятно, но е самата истина. Ето какво не трябва да правим и защо:

1. Имате неподходящи книги

Ако единствените неща, които ви се намират за четене са Стайнбек и The New Yorker, децата ви няма да са мотивирани да четат. Слабо вероятно е те да четат, освен ако нямат достъп до четива на тяхното ниво на четене и книги за неща, които ги интересуват. Купете на почитателите на кучета книги за кучета и на любителите на легото книги за лего.

2. Имате ограничен достъп до книги

Книгите окуражават децата да четат. Липсват ли книги, липсва и четене. Заемайте множество книги от библиотеката. Не просто една или две книги, заемете трийсет. Наводнете къщата си с книги. След това ги поставете на купчинки в различните стаи, така че да са лесно достъпни. (Действа, повярвайте ми.)

3. Четете на глас само на малките си деца

Понякога забравяме, че по-големите ни деца също имат нужда да им четем на глас. Както вероятно вече знаете, изследвания сочат, че най-добрият начин да подобрим грамотността на децата си е да им четем на глас. Да не споменаваме и че това ги мотивира допълнително да четат сами. Плюс това ще имате възможността да прочетете невероятни книги, които ще вдъхновят дискусии и ще ви сближат.

4. Не ги оставяте сами да избират книгите си

Децата искат да четат книги, които са избрали сами. Това не значи, че не може да ги съветвате коя книга да изберат, да им показвате как да изберат най-подходящата книга или да ги насочите да прочетат написаното на задната корица и обложката на книгата. Да изберат книгата сами ги предразполага да поискат да я прочетат. Ако предпочитате, дайте им да изберат от набор книги, но нека крайното решение бъде тяхно и само тяхно. Както казва Мая Ангелоу: „Всяка книга, която помага у детето да се изгради навика да чете, да превърне четенето една от постоянните му и дълбоки нужди, е добра за него.”

5. Предлагате им безсмислени кратки книжки

Предупреждавам ви, че тази ми позиция е малко противорречива!… Ок, ето я и нея…

Много млади читатели биват карани да четат малки книжчици, които са изумително скучни. Скучни и затъпяващи, защото най-често нямат сюжет. Получава се така, че детето реди дума след дума и напълно му убягва смисълът от четенето: историята и изложението й. И не само това – детето спира да се интересува и се дразни. Затова опитайте да намерите едновременно лесни за четене и смислени книжки.

6. Обвързвате четенето с наказания

Ако като мен сте абонирани за метода за възпитание Love and Logic, знаете, че не трябва да наказваме („Не си чел, затова няма да гледаш телевизия.”) или да подкупваме („Ако почетеш, ще ти дам да гледаш телевизия.”), а по-скоро да награждаваме положителните постъпки („Уау, прекара толкова много време в четене, искам да те поглезя с 30 минути гледане на телевизия!”). Мисля, че това е трудно и коварно, и понякога главата ми ще се пръсне, но го споменавам, за да помислите дали да не пробвате и вие. Не искаме четенето да бъде нещо ужасно и обвързано с наказания. Искаме четенето да е забавно, симпатично, дъги и еднорози! Помислете как да награждавате четенето на децата, а не да ги наказвате заради него.

7. Вие самите не четете

Децата ви следят всяко ваше движение. Освен това те ви подражават. Така че трябва да ви виждат да четете често. Според експертите така даваме добър пример. (Аз лично използвам това за оправдание да чета по всяко време, особено когато трябва да приготвям вечеря или да върша друга домакинска работа. Чувствайте се свободни и вие да използвате това чудесно оправдание.)

8. Децата нямат достатъчно време да четат

Ако децата ви са твърде заети с най-различни дейности, те няма да имат време да четат. Знам, че в това има смисъл, но понякога се налага сериозно да помислим по въпроса. Какъв е дневният ви режим? Имате ли време за четене? Изключително важно е на децата всеки ден да им остава свободно от други дейности време, което да могат да отделят за четене и за почивка.

Прочетете и 10-те причини, поради които децата трябва да прочетат оригиналните приказки, а не само версиите на Дисни.

                                                                       Превод: Рада Тилкова