Да изберем подходящата книга – правило на петте пръста

Може би вашето дете е от младите читатели, които, веднъж усвоили четенето като умение, нямат спиране в желанието си да се захващат с все по-трудни четива? По правило колкото повече увереност придобива четящото дете, толкова по-бързо иска да премине от книжките с много картинки и кратки изречения към по-сериозни книги, разделени на глави и с по-малко „бебешки” вид.

Как да разберем дали дадена книга е подходяща за нивото на четене и разбиране?

С уговорката, че децата са различни, ви предлагаме един лесен начин за проверка, на който попаднахме в блога на Мелиса Тейлър „The Imagination Soup“. Прилагаме и нейните коментари на резултатите.

Тест „5 пръста” 

1. Отворете книгата на произволна страница.

2. Накарайте детето да я прочете.

3. Бройте със свиване на пръсти колко от думите ще сгреши при четенето.

Как да тълкувате резултатите?

0 свити пръста – лесна книга (идеална за упражняване на гладко четене)

Не се притеснявайте, ако детето ви чете предимно лесни книги. Децата изпитват нужда от „удобни” четива. Просто от време на време му напомняйте да ги разнообразява с по-подходящи за нивото му.

1-5 свити пръста – точната книга (препоръчва се)

Специалистите по въпросите на грамотността считат тези книги за най-подходящи, защото отговарят на обучителното ниво на детето ви. Това са и книгите, които да избирате с приоритет.

5+ свити пръста – книгата е предизвикателство за младия читател (не се препоръчва)

Добре е детето ви да остави такива книги за по-нататък. Помогнете му да подбере истински подходящата за него в този момент.

 Превод: Лора Филипова

Илюстрация на корицата: Pixabay