7 книги, свързани с политиката и управлението

Независимо от чистия и невинен ореол на детството, децата живеят в същия свят, в който са и възрастните. Искаме или не, растящото поколение става свидетел на всички събития, които са важни или трудни за семейството, общността, страната и света. Независимо от това, разговорите с децата относно житейските и обществени казуси са по-скоро рядкост. Загрижени сме, че те са малки и подобни въпроси биха ги объркали, но истината е, че подходящо представените проблеми от реалността спомагат за изграждането на вътрешния морален компас.

С оглед на актуалните събития в страната предлагаме няколко заглавия, с които да отворите темата за политиката, управлението, изборите и последствията от тях.

„Животните избират президент“ от Андре Родригес и Лариса Рибейро, изд. „Мармот“

Картинната книга дава възможност на по-малките деца (5-10 години) да научат за правото на избор и честното управление. Добре подбраният, точен и стегнат текст и живите илюстрации правят темата интересна и достъпна. Царят Лъв решава да отклони реката, за да си направи басейн. Останалите животни, вместо да се съобразят с постъпката му, се събират и провеждат избори, на които да изберат нов водач. Кандидатите за президент излизат с речи, обещания..и други, не съвсем позволени методи на въздействие. А кого ще изберат животните? Разгърнете книгата и разберете.

„Конференцията на животните“ от Ерих Кестнер, изд. „Колибри“

Лъвът Алоис, слонът Оскар и жирафът Леополд се срещат и от дума на дума заговарят за света на хората. Стигат до заключението, че на възрастните не може да се разчита – те влагат усилия главно в кроежи, войни, революции и пр. А най-лошото от всичко е, че от техните действия страдат децата. Затова лъвът, слонът и жирафът решават да проведат конференция на животните, на която да решат как да помогнат на децата и на света. Как обаче да накарат хората да ги чуят и разберат? Чудатите им и креативни похвати ще спечелят читателите между 7 и 12 години.

„Приключенията на Лукчо“ от Джани Родари, изд. „Пан“

Книгата е включена в задължителната ученическа литература за децата в страната ни, затова Лукчо е познат почти на всички. Храбрият Лукчо решава да се опълчи срещу несправедливата тирания на плодовете спрямо зеленчуците.  Малкият герой осмива принц Лимон, барон Портокал и дук Мандарина, с което оспорва правото на аристокрацията да потиска „обикновеното“ население. „Приключенията на Лукчо“ е подходяща за децата между 7 и 11 години.

„Крал Матиуш Първи“ от Януш Корчак, изд. „Паритет“

Матиуш се възкачва на трона едва на десет години и няма време да играе. Въпреки крехката си възраст, момчето е решено да направи социални реформи, насочени към децата. Така се появяват детски парламент, детски съд и собствен вестник. Разбира се, Матиуш се сблъсква с трудности и препятствия. В детския парламент цари повече раздор, отколкото разбирателство, съседите го заплашват с война, а министрите му плетат интриги. Независимо от всичко обаче малкият крал остава верен на идеалите си и успява да покаже честност и мъжество. Книгата е подходяща за читатели над 12 години.

„Икабог“ от Дж. К. Роулинг, изд. „Егмонт“

„Икабог“ е разказ за много неща, част от които са политиката, управлението, диктатурата, деспотизмът.

Кралство Корнукопия е богата и щастлива страна, чието спокойствие се нарушава само провинцията Маршландия, където (според слухове) живее чудовището Икабог. Крал на Корнукопия е Фред Храбреца, смятан за великодушен, смел и мъдър управник. Истината е, че е страхлив, суетен и лесен за манипулиране. Постепенно кралят попада под вредното влияние на съветниците си Спитълуърт и Флапун. Двамата виждат в легендата за Икабог отлична възможност да управляват страната за свое собствено облагодетелстване. Единствените, които се опълчват срещу кроежите на Спитълуърт и Флапун, са приятелите Дейзи Давтейл и Бърт Биймиш. А как две деца могат да преобърнат случващото се в една страна, ще разберат читателите между 7 и 11 години.

„Меча република“ от Юрис Звиргздинш, изд. „Точица“

„Меча република“ е издадена първо на български език. Това е книга, която помага на децата да разберат, че е необходимо да се участва във взимането на важни решения, а не да се стои встрани от тях. В началото министър-председателите се събират, за да обсъдят изключително важен проблем – цялата столица е пълна с мечки, които се разхождат свободно. На това трябва да се сложи край! И така, министрите решават да изгонят мечките. В защита на косматите веселяци се изправят децата, всяко понесло любимата си играчка-мече. Читателите между 7 и 11 години ще проследят с интерес каква е съдбата на мечките и защо действията на всекиго са от значение.

„Диктатура и демокрация“ от Брижит Лабе и П.Ф. Дюпон-Бьорие, изд. „Точица“

Книгата е част от уникалната поредица „Философски закуски“. Тук децата се запознават по увлекателен и хумористичен начин с разликите между диктатурата и демокрацията, с управлението и участието на гражданите. Разбират защо са важни изборите и какви възможности дават те на избирателите. Както във всяко заглавие от „Философски закуски“, така и в това на края има добавена тетрадка за организиране на дискусии и отбелязване на идеи. Това прави книгата идеална за база, на чиято основа да се проведат разговори и дебати както в домашна, така и в училищна среда.

Желаем ползотворно четене и обсъждане. Защото промените (и добрите, и лошите) зависят от нас.