Посрещаме февруари без Нощта на книгите за Хари Потър

От осем години насам всеки февруари е специален. В първия четвъртък на месеца светът отбелязва Нощта на книгите на Хари Потър с множество инициативи, посветени на любимата поредица.

През 2023 г. обаче феновете на събитието ще го почакат малко повече. Вместо по традиция през февруари, то ще се проведе на 12. октомври. При това през деня. Българският издател на „Хари Потър“, „Егмонт“, разяснява: „Промяната цели този своеобразен празник на четенето и книгите да бъде още по-приобщаващ. Да запознае нови поколения читатели по целия свят с невероятните истории на Дж. К. Роулингда даде повод за среща и споделяне на любовта към тях от всички възрасти. Да предаде ентусиазма им и страстта към четенето на техни връстници и приятели, да привлече нови читатели към библиотеки, книжарници, читалища.“.

Въпреки че ще се случи по-късно от обикновено, събитието обещава да бъде все така вълнуващо. След „Нощ на магиите“„Хогуортс“ и „Магически пътешествия“, този път то ще е под надслов „Магически места“. Всички класове и клубове, работещи с книги, отново ще бъдат поканени да организират свои инициативи, с които да отпразнуват деня. Съвсем скоро екипът на „Bloomsbury Children’s Books“, откъдето тръгва идеята, ще сподели още новости покрай тазгодишното мероприятие, както и пакет с ресурси за вдъхновение на по-нетърпеливите сред нас.

А като говорим за магически места, ето кои са в челната деветка на сайта „Pottermore“.

Снимка на корицата: Михаил Нилов