Животните избират президент – обучение по демокрация за деца

Темата за демокрацията и правото на избор е важна, но и много трудна за поднасяне на по-малките деца. Вярно е, че учителите по някои от предметите разясняват на учениците принципите на демократичното управление и проблемите, произтичащи от диктаторските режими, но това се случва едва в гимназиалния етап.

Да имаш право на избор и да го упражняваш активно изисква умения за точна преценка на различните възможности и предложения. Аналитичното и критичното мислене не се преподават за ден, необходими са години упражнения, за да си в състояние да избираш най-доброто за себе си и за хората около теб.

Тези умения трябва да се възпитават от ранна възраст, а когато говорим за политика децата трябва най-напред да знаят основните „правила на играта“. Ясното, точно и достъпно обяснение е ключово за разбирането на темата. В сложната материя на демокрацията „залитането“ в обяснения на детайли и липсата на добре обрисувана картина може да отегчи децата и да ги убеди, че не си струва да знаеш каквото и да било за партии, бюлетини, избори и програми.

За да се елиминират възможностите за скучно поднасяне на темата за демокрацията, на помощ на родителите идват книгите. На български език до момента царуваше „Диктатура и демокрация“ (изд. „Точица“) – симпатична малка книга за деца над 9 г. С помощта на картинната книга „Животните избират президент“ (изд. „Мармот“) вече и децата от 5 г. нагоре ще могат да учат активно за правото на избор и честното управление.

Лъвът отклонява реката, за да си направи басейн пред леговището. Животните, останали без вода, са недоволни и решават да проведат избори, за да си изберат друг водач.

Бухалът разяснява какво са изборите, какви са правилата за провеждането им и кани желаещите животни да се кандидатират за президентския пост.

Маймуната, змията, ленивецът и лъвът се впускат в надпреварата. Всеки излиза със свое обръщение, което ясно напомня предизборните програми. Участията на кандидатите в различни дебати и интервюта очертават техните възгледи – да владеят със сила, да се кооперират, да търсят работещи решения, да запазят статуквото.

В изборния ден животните се нареждат пред урната, за да пуснат своите бюлетини, а бухалът отговаря за преброяването им. Много забавна е илюстрацията с отпадащата от надпреварата маймуна, която дава на избирателите подаръци.

Книгата е написана от Андре Родригес, Лариса Рибейро, Паула Дезгуалдо и Педро Маркун след няколко работилници с деца в Бразилия, посветени на изборите и избирателните права. Свежа и лесна за възприемане от по-малките деца, „Животните избират президент“ дава първи знания по темата и отваря пространство за разговори между децата и възрастните.

Андре Родригес е и автор на илюстрациите, които са модерни, контрастни и успяват да внесат колорит в представянето на изборния процес. Подчертаването на предизборните програми дава възможност за сравняване на послания, лозунги и подходи дори от по-малките деца. Важните термини пък са подчертани и са обяснени ясно и коректно в речника, изведен в края на книгата.

Книгата прочетохме с интерес с 6-годишния Да̀ниел. Той ходи да „гласува“ от 3-месечна възраст, живо се интересува от новините за протестите, които слуша по новинарските емисии и дори проследи внимателно президентските избори в САЩ през 2020 г. „Животните избират президент“ беше още една възможност да поговорим за правото на избор, за влиянието на този избор върху качеството на живот и за значението на всеки отделен глас, особено при мажоритарните избирателни системи (такава е описаната в книгата система – печели този, събрал най-много гласове).

Ако искаме да живеем в по-добър свят, молитвите и добрите намерения не са достатъчни. Важно е да знаем какви са нашите права и да ги отстояваме, а това се учи от ранна възраст. „Животните избират президент“ (изд. „Мармот“) предлага добро начало на разговорите за политиката, различните права на хората и демократичното управление.

Преводът от португалски език е на Даринка Кирчева, корекцията е поверена на Ива Колева, а добрата полиграфия е задължителна за важните книги в детската библиотека.

Книгата можете да вземете с предварителна поръчка и подарък до 31.01.2021 г. от сайта на изд. „Мармот“