6 забавни начина да насърчите младите писатели

Лятото е чудесно време да насърчите у детето си не само читателя, но и писателя. Независимо дали то мрази да пише или вече планира седмата книга в бестселър поредицата си, тези предложения на Scholastic ще изпълнят писането с енергия и удоволствие:

  1. Игра на поезия: Заедно с детето си напишете върху листче пет забавни думички. Разменете си листчетата и нека всеки от вас съчини стихотворение, съдържащо тези думи. Ако ви се струва прекалено лесно, увеличете броя на думите.

  2. Бърза разходка из спомените: Детето ви започвало ли е история със следното изречение: “Помня първия път, когато… Бях…“ Щом е избрало темата, оставете го да пише без да спира в рамките на три минути. Кажете му, че не може да препрочита написаното или да го редактира, докато не изтече времето. Ако не може да си спомни повече, а времето още не е изтекло, насърчете го да започне да пише за друг свой спомен със същото изречение като начало.

  3. Ако бях…: Ако детето ви се оплаква, че няма нищо интересно, за което да пише, кажете му да си представи, че е някоя известна личност или любим герой от книга. След това го накарайте да направи списък с неща, които би правил, как би се чувствал, с какво ще е по-различно от живота му сега. Например, ако детето избере Супермен, то ще напише нещо като “Ще летя до училище много по-бързо от автобуса и никога няма да закъснявам. Дори ако се успя!”

  4. Подаванка (нужни са трима или повече човека): В тази игра всеки от участващите пише изречение от историята, след това го подава на следващия играч, който го подава на друг и така, докато всички се изредят. Звучи лесно, но има уловка! Всеки играч трябва да сгъне листа така, че следващият да вижда само изречението, което той е написал. Следващият трябва да продължи историята, знаейки само последното изречение. Играчите решават колко пъти да си подадат листа преди да прочетат забавния резултат.

  5. Един ден в живота на…: Накарайте детето си да избере предмет, който използва/носи със себе си/вижда всеки ден. Нека напише история от гледната точка на този предмет, независимо дали ще бъде химикалка, раница или дистанционно на телевизор. Как се чувства по отношение на функцията си като предмет? Как се чувства по отношение на хората, които използват предмета? Накарайте го да напише наблюдения и детайли за това какво се случва с предмета през деня. По този начин историята ще добие плътност и достоверност.

  6. Направи си книга: За да накарате младите писатели наистина да изпитат чувството на постижение, съберете някои от най-добрите му творби и ги подвържете. Лесно може да направите това с корици от картон. Накарайте детето да измисли съдържанието, заглавна страница, както и своя кратка биография, която да включите между кориците.

Превод: Ива Анастасова