10 съвета за четене в леглото през лятото

Много хора обожават да четат в леглото, но през лятото това се случва по-рядко. Повечето активности през деня, по-честите пътувания, по-дългите и заети вечери нерядко довеждат до нарушаване на читателските ритуали. Ако очаквате децата ви да четат редовно (да, очаквате го!), трябва да положите малко повече труд, за да ги улесните. В тази статия на Scholastic ще намерите 10 съвета за запазване на навика за четене в леглото през ваканцията.

1.      Отпуснете на малките читатели половин час повече преди сън. Не е задължително да променяте режима им из основи, но е много вероятно 30-те допълнителни минути да ги мотивират да посегнат към книгата.

2.      Откажете се от лампата и дайте на децата си челник. И без да нощуват на палатка, те могат да изживеят приключение с книгите.

3.      Вземете една кошница и я определете за „лятна кошница за вечерно четене“. Напълнете я с нови изкушаващи четива, за да очакват децата с нетърпение предстоящия книжен сезон.

4.      Балансирайте ползването на електронния четец с печатни книги. Взирането в екрана преди лягане може да попречи на съня на детето. Оставете четеца за вечерите преди почивен ден, в който няма нужда да се става рано.

5.      Ако имате няколко деца, оставете ги да четат едно на друго в леглото, като се редуват. Това занимание може да ги развълнува малко повече във вечер преди учебен ден, но за лятото е перфектно!

6.      Отивате ли на почивка, изпратете книга предварително, така че тя да ви чака, щом пристигнете. В случай че отсядате при баба или пък на хотел, поръчайте книгата онлайн директно до адрес. Децата обичат да получават колети, а този ще бъде неочакван и специален.

7.      Четете поредици и се запасявайте със следващата част преди да завършите настоящата. Това може да е трудно, ако си вземате книги от библиотеката, но ако правите плановете си отрано, ще успеете.

8.      Не забравяйте, че списанията също могат да са страхотни за четене в леглото.

9.      Изберете си тема. Забавен начин да запалите детето по книгите е да свържете четенето с определена тема. Например ако детето ви ще ходи на лагер в гората, изберете книга на горска тематика.

10.  Мушнете книга в багажа на детето си, когато го изпращате на лагер. Като нищо ще намери това за приятна изненада и ще почете на другите деца преди лягане.

А какви са вашите 10 златни правила?

Превод: Диляна Денева