10 съвета за четене в леглото през лятото

Много хора обожават да четат в леглото, но през лятото това се случва по-рядко. Ако очакваме децата ни да четат всеки ден (да, очакваме го!), трябва да положим малко усилия, за да ги улесним в процеса на четене през лятото. В тази статия на Scholastic ще намерите 10 съвета за развиване и запазване на навик за четене в леглото през ваканцията.

1.      Запазете същия час за лягане както през учебната година, но дайте на „малките книжни червейчета“ 30 минути повече вечер за четене.

2.      Откажете се от лампата и дайте на децата си челник! Не е задължително да си на палатка, за да изживееш приключение с книгите.

3.      Преди началото на лятото вземете една кошница и я определете за „лятна кошница за вечерно четене“. Напълнете я с нови книги, които да изкушат децата ви и те да очакват с нетърпение предстоящия книжен сезон.

4.      Балансирайте ползването на електронния четец и печатните книги. Взирането в екрана преди лягане може да попречи на съня на детето. Оставете електронния четец за вечерите преди почивен ден, в който няма нужда да се става рано.

5.      Ако имате повече от едно дете, оставете ги да си четат едно на друго в леглото, като се редуват. Това може да ги развълнува малко повече във вечер преди учебен ден, но за лятото е перфектно!

6.      Ако отивате на почивка, изпратете книга предварително, така че тя да ви чака, когато пристигнете. Ако отсядате при баба или пък на хотел, можете да поръчате книгата онлайн директно до адрес. Децата обичат да получават колети, а този ще бъде неочакван и специален.

7.      Четете поредици и винаги се запасявайте със следващата част преди да завършите тази, която четете. Това може да е трудно, ако си вземате книги от библиотеката, но ако правите плановете си отрано, ще успеете!

8.      Не забравяйте, че списанията също могат да са страхотни за четене в леглото.

9.      Изберете си тема! Забавен начин да запалите детето по четенето е да го свържете с определена тема. Например, ако детето ви ще ходи на лагер в гората, изберете книга с горска тематика.

10.  Мушнете книжка в багажа на детето си, ако го изпращате на лагер! Като нищо то може да намери това за приятна изненада и да чете в леглото на другите деца преди лягане.

Превод: Диляна Денева