6 стратегии за едновременно четене на деца на различна възраст

Една от препоръките към родителите на бъдещи читатели е да четат на глас на децата си ежедневно от най-ранна възраст. Мнозина го правят и успяват да се насладят на прекрасни мигове заедно. С появата на следващи членове на семейството обаче неочаквано се оказват играчи в ниво за напреднали, където четенето на глас изисква повечко планиране и стратегическо мислене.

Ако най-малкото ви дете е бебе, е лесно да го сложите в скута си и да му дадете да се занимава с нещо, докато четете на глас на по-голямото. Но с прохождането на дребосъчето нещата стават доста по-сложни. Обичайно по-малките деца изискват цялото ви внимание и се опитват да обсебят цялото ви време. Поотрасналите пък никак не харесват непрекъснатото препрочитане на една и съща книга по желание на мъниците…

Ако сте започнали да вярвате, че мисията е невъзможна, спомнете си за долните шест техники за съвместно четене с деца на различна възраст:

1. Поканете голямото дете да се присъедини към четенето ви с малкото. Обърнете специално внимание на това да седнат от двете ви страни, иначе следват доста шаване, побутване и кавги, които пречат на четенето. Ще се изненадате да забележите, че и по-големите деца обичат книгите с картинки, дори да ги възприемат като прекалено „бебешки” за себе си. Не подценявайте силата на хубавите илюстрации и простичките истории без много думи.

2. Позволете на голямото дете да избира книги за малкото. Уверете го, че е специалист и знае кои книги би приело братчето/сестричето му. Похвалете го за добрия вкус. За по-големите е трудно да приемат, че всички дейности трябва да се съобразяват с нуждите на бебето. Като възлагате избора на по-големите деца, те чувстват, че имат по-голям контрол върху дейност, засягаща ги пряко.

3. Подсигурете книги, както „бебешки“, така и за по-големи, в област от общ интерес за децата. Това може да са животни, превозни средства или динозаври. Имайте едно наум, че тази стратегия може да доведе до спречквания кой да вземе книгата след края на четенето, така че бъдете подготвени да поемете добре познатата ви роля на миротворец.

4. Поискайте помощ от по-голямото дете при четенето. Помолете го да разкаже вместо вас какво се случва по-нататък в историята. След като приключите с четенето, можете да го предизвикате да измисли алтернативна история по картинките, която да разкаже на брат си/сестра си.

5. Почетете приказки. Приказките са универсални истории, които могат да бъдат възприемани на различни нива в зависимост от възрастта и житейския опит на читателите/слушателите. Това позволява да ги четете едновременно на деца на различна възраст, без да губите вниманието на нито едно от тях.

6. Подканете по-голямото дете да чете на по-малкото. Когато по-голямото дете вече може да чете само, отстъпвайте му поста на четец от време на време. Ефектът е двоен – то упражнява новото си умение, а малкото е очаровано от цялото това внимание.

Нека бъдем честни – не всяка от стратегиите работи по всяко време и във всяко семейство, но те могат да ви помогнат чрез подсказване на идеи, които да изпробвате. И най-важното – не забравяйте, че усилията ви да четете едновременно на двете деца ще им покаже, че придавате особена важност на четенето.