6 стратегии за едновременно четене на деца на различна възраст

Една от задължителните препоръки към родителите за отглеждане на читатели е да четем на глас на децата ежедневно от най-ранна възраст. Мнозина от нас го правят и се наслаждават на съвместните мигове с децата и книгите. С появата на второ и следващи деца в семейството обаче, неочаквано се оказваме играчи в ниво за напреднали, където четенето на глас изисква повечко планиране и стратегическо мислене.

Истината е, че не е лесно да четете на глас едновременно на повече от едно деца, освен ако не са близнаци или на почти еднаква възраст. Моите са с почти 4 години разлика и съвсем естествено нивото им на възприемане е съвсем различно, да не говорим са способността им да седят мирно, когато бяха по-малки. И това без да отчитам разликата в половете.

Ако най-малкото ви дете е бебе, е лесно да го сложите в скута си и да му даде да дъвче нещо, докато четете на глас на по-голямото дете. Или пък да четете докато бебето спи. Но с прохождането му нещата, меко казано, стават малко по-трудни. Обичайно по-малките деца изискват много внимание и се опитват да обсебят цялото ви време. Така опцията да четете само на голямото дете, докато малкото се занимава само, е почти невъзможна.

По-големите пък никак не харесват непрекъснатото многократно препрочитане на една и съща книжка по желание на мъниците. Разбирам ги! И аз не обичам това безкрайно повторение на една и съща история!

Ако сте започнали да се отчайвате и да мислите, че мисията е невъзможна, вижте 6 проверени от мен в практиката стратегии за съвместно четене с две (или повече) малки деца на различна възраст:

  1. Винаги канете по-голямото дете да се присъедини към вашето четене с бебето/по-малкото дете. Обърнете специално внимание на това да седнат от двете ви страни, иначе следват доста шаване, побутване и кавги, които пречат на четенето. Ще се изненадате да забележите, че и по-големите деца обичат книжките с картинки, дори да ги възприемат като прекалено „бебешки” за тях. Не подценявайте силата на хубавите илюстрации и простичките истории без много думи.
  2. Позволете на голямото дете да избира книги за малкото. Предайте част от властта на по-голямото дете. Помолете го да ви помогне в избора на „бебешкото” четиво. Уверете го, че е специалист и знае кои книги би приел брат/сестра му. Похвалете го за добрия вкус. За по-големите е трудно да приемат, че много от дейностите трябва да се съобразяват с нуждите на бебето. Като възлагате избора на тях, те чувстват, че има по-голям контрол върху дейност, засягаща брат/сестра им.
  3. Уверете се, че имате множество книжки, “бебешки” и за по-големи, в област от общ интерес за децата. Това може да са животни, превозни средства или динозаври. Имайте едно на ум, че тази стратегия може да доведе до спречквания кой да вземе книгата след края на четенето, така че бъдете подготвени да поемете добре познатата ви роля на миротворец.
  4. Искайте помощ от по-голямото дете при четенето. При четенето можете от време на време да го молите да разкаже вместо вас какво се случва по-нататък в историята. А след като приключите с четенето, можете да го предизвикате направо да измисли алтернативна история по картинките, която да разкаже на брат/сестра си.
  5. Четете им приказки. Приказките са универсални истории, които могат да бъдат възприемани на различни нива в зависимост от възрастта и житейския опит на читателите/слушателите. Това позволява да ги четете едновременно на деца на различна възраст без да губите вниманието на нито едно от тях. Пък и си признавам – продължавам да обичам приказки въпреки съвсем не-детската ми възраст.
  6. Възлагайте отговорната задача на четенето на по-голямото дете. Когато по-голямото дете вече може да чете само, отстъпвайте му поста на четец от време на време. Ефектът е двоен – хем то упражнява новото си умение, хем малкото е очаровано от цялото това внимание.

Ще бъда честна – не всяка от стратегиите работи по всяко време и във всяко семейство, но могат да ви помогнат – ако не пряко, то чрез подсказване на идеи, които да изпробвате. И не забравяйте – усилията ви да четете едновременно на двете деца, ще им покаже, че придавате особена важност на четенето.

Автор: Лора Филипова