Феноменалният успех на Роналдо – момчето, което знаеше какво иска

Никога не съм била почитателка на Роналдо. Винаги ми се е струвал прекалено вманиачен във външния си вид, твърде самонадеян и егоистичен. Разбира се, тези нагласи нямат нищо общо с уменията му да играе футбол – дейност, в която безспорно е адски добър.

Възторгът ми от книгата за Лионел Меси, написана от полякинята Ивете Жултовска-Дарска, ме провокира да проверя дали мнението ми за КР7 ще се промени коренно след прочита на „Роналдо: Момчето, което знаеше какво иска“ (изд. „Егмонт“). 200 страници по-късно резултатът е следният: все още не симпатизирам на португалеца от сърце и душа, но все пак нагласата ми към него се промени. Защо? Защото…

Ивете Жултовска-Дарска проследява историята на Кристиано Роналдо дош Сантос Авейро от Фуншал, Мадейра до стадиона на „Реал Мадрид“, улавяйки най-важните моменти в живота на звездния футболист. Ролята на семейството се оказва ключова за решението на Роналдо да се състезава за „Андориня“ още от ранна възраст. Талантът му не остава незабелязан и още на 12 години той е поканен на проби в „Спортинг“, Лисабон. Въпреки спортните му качества, Кристиано ще трябва да се научи да владее емоциите си преди да достигне до „Манчестър Юнайтед“ и „Реал Мадрид“.

Писателката разказва за живота на футболиста съвсем честно – без да спестява на читателите и лошите му прояви. Вероятно тъкмо те са дори по-важни за превръщането му в онова, което е днес – пример за подражание на милиони момчета по света. Силата на характера му е и едно от нещата, които ме изумиха най-много – за разлика от Меси, който винаги е притежавал задружно семейство, способно да преодолява трудностите заедно, в случая с португалеца недостатъците на бащата оказват своето влияние, макар и на подсъзнателно ниво. 

„Само слабите се смятат за губещи.“

Това е една от максимите в живота на Роналдо, която го крепи в най-трудните моменти. Тъкмо това поведение промени и моите нагласи към него. Както и разни дребни детайли, описани интересно от писателката и които си струва да бъдат прочетени.

„- Мисля, че има още един фактор, който е изиграл важна роля в живота ти. Късметът.

– Късметът ли? – Кристиано се усмихнал. – Късметът изисква много труд. И понякога трябва да почакаш, докато дойде…“

Книгата „Роналдо: Момчето, което знаеше какво иска“ (изд. „Егмонт“) е разделена на четири части, проследяващи най-ключовите моменти в живота на футболиста. Любопитните подробности за градовете, в които живее Кристиано, за отборите и победите, правят текста лесен за четене и от по-неуверените читатели. Разделът „Кристиано Роналдо в цифри“, включен в края на книгата, ще впечатли и възрастните фуболни специалисти, а снимковият материал прави преглед на някои от най-интересните мачове в историята на съвременния футбол.

Не пропускайте да прочетете и книгата за Меси.

Автор: Вал Стоева