6 книги за добри дела

Коледа е не само идеалното време да повторим някои традиции и обичаи, да поговорим за тях с децата и да се съберем заедно. Тя е също най-честият повод да отворим сърцата си за другите и да си обещаем да сме по-добри. Разбира се, няма нужда да направим чутовно геройство или подвиг, за да зарадваме някого. Често най-простичките неща предизвикват най-озаряващите усмивки. Затова предлагаме няколко книги за добри дела.

„От сърце“ от Алисън Грийн, изд. „Мармот“

Книгата, илюстрирана по неповторимия за Аксел Шефлър начин, събира в себе си безброй малки прояви на добрина и щедрост. Едновременно приканва и вдъхновява читателите на 3-7 години да направят по нещо хубаво всеки ден. Истината е, че всеки е способен да стори нещо мило и да остави света по-приятен.

„Мис Моли и училището по доброта“ от Зана Дейвидсън, изд. „Клевър Бук“

Франки, Феликс и Фреди са три малки лисичета, които често подлудяват родителите си с разпри. Мама и татко искат да им помогнат, затова ги завеждат в Училището по доброта на мис Моли. Там пакостниците се сблъскват с много усмивки и благи думи, като постепенно разбират колко е важно да се държат добре. Научават, че всеки е отговорен за себе си, за другите, за земята, на която живее. Книгата е подходяща за „лисичета“ на 3-7 години.

„Ще ида с Ванеса“ от Кераскоет, изд. „Дакелче“

Неслучайно подзаглавието на книгата е „Разказ за една малка добрина“. На страниците се срещаме с Ванеса, новото момиче в училище. Тя още няма приятели, а един съученик започва да я тормози и нагрубява. Друго момиченце обаче става свидетел на грозната постъпка. То решава да направи нещо много дребно, което променя всичко. Картинната няма книга дава прекрасен пример на всички между 4 и 9 години. Показва им, че една малка постъпка може да има огромно въздействие – положително или отрицателно.

„Тайнственият великан на дядо“ от Дейвид Личфийлд, изд. „Фют“

Книгата е чудесно напомняне, че трябва да преценяваме хората по техните дела, а не по външния им вид. Дядото на Били разказва за тайнствен великан, който помага скришом на хората и върши добри дела. Били смята, че дядо му си измисля и не съществува никакъв гигант…докато не го среща лично. Момчето веднага побягва, а след това се присеща, че вероятно всички се ужасяват от великана, независимо колко добър е той. „Тайнственият великан на дядо“ ще стопли сърцата на читателите между 3 и 8 години.

„100 игри с добри дела“ от изд. „Клевър Бук“

Второ тематично предложение от издателството, този път под формата на карти. В тях са представени множество ситуации от ежедневието, в които можем да постъпим по различен начин. Докато развиват логиката и концентрацията си, децата могат да обсъдят поведението на хората и последствията от него, заобикалящата реалност и взаимопомощта. Картите са предназначени за деца между 3 и 7 години.

Предложенията до тук безспорно са насочени към по-младата аудитория. Порасналите читатели, от една страна, могат сами да извлекат посланията от интересните за тях книги. От друга обаче, те също имат нужда от диалог с вътрешния си глас и разсъждения по темата. Едно заглавие, подходящо и заради празниците, и заради посланията му, е „Малки жени“ от Луиза Мей Олкът. Книгата засяга цяла палитра от теми, но една от тях е за добрината, която не ни струва много, а можем да дадем всекиму.

Можете да я намерите под шапката на „Труд“, „Пан“, „Сиела“ и „Хеликон“.

Прекрасни и светли празници!

Вземете книгите с код DK19 от

Ozone.bg или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.