Уроци по доброта са скрити в „От сърце“

„И малките жестове от сърце, които озаряват ежедневието ни, и важният избор да помагаме на нуждаещите се, са прояви на доброта. А всички знаем, че добрините правят света по-хубав.“

– Аксел Шефлър

Добротата е мерило за високо качество. Да си добър към другите често надхвърля обичайните човешки привички и извисява добротвореца над останалите. Може би по тази причина родителите винаги се стремят да отгледат най-добрите деца – мили, нежни, грижовни и състрадателни. И често са разочаровани, защото децата лесно се отказват от предизвикателството да правят саможертва, без да чувстват реална потребност от това.

Всъщност да правиш добро не е никак трудно, стига да имаш ясна представа какви могат да бъдат добрите дела. Приказките убеждават децата, че доброто е да живееш в бедност и да делиш последния си залък с непознат. Или да ходиш гол, защото си дарил ризата от гърба си на ближния. А добротата често се крие в дребните жестове, които не костват библейски усилия, но са наистина важни за другите.

„Ето как можеш да започнеш – просто се усмихни на някого!“

Книгата „От сърце“ (изд. „Мармот“) на Алисън Грийн се заема с важната задача да покаже какво е да си мил и добър. Текстът е кратък и ясен. Основната му цел е да представи на читателите примери за добрини, лесно изпълними в ежедневието, които подобряват средата в общността, променят добротвореца и помагат на онези, които имат нужда от помощ.

Добрина е да отстъпиш мястото си на опашката, особено ако не ти се чака дълго. Добрина е да помогнеш на възрастен човек с тежките торби. Или да приемеш в играта си всички. Идеите в книгата са ясни и вдъхновяващи, те помагат на децата да осъзнаят, че могат да вършат добри дела всеки ден, а най-важно е да са извършени от сърце.

Идеите за добрини, предложени от Алисън Грийн, оживяват и говорят различни езици чрез илюстрациите на 38 художници от цял свят. Всички те се включват в проекта безвъзмездно, за да подкрепят с труда си благотворителната организация „Три грахчета“, която се грижи за бежанците.

На всеки разтвор ще намерите илюстрация от някой от тези именити художници. Част от тях са и познатите в България Аксел Шефлър, Куентин Блейк, Ротраут Сузане Бернер, Майкъл Форман, Филип Вехтер. Предговорът е поверен именно на Аксел Шефлър, а информация за всеки от художниците и малка част от илюстрацията му в книгата са поместени в началото и в края на изданието. Характерният стил на всеки създава интересна еклектика в илюстрациите, която не дразни, а по-скоро помага на децата да припознаят книгата като своя, защото са намерили картина, която им допада и ги вдъхновява.

Как прочетохме книгата в проект „Експериментът“

В рамките на проекта за четене от самото раждане, 6-годишният Даниел изслуша книгата. Той има желание да е любезен и внимателен, да спазва всички норми за добро поведение, но и за него „добър“ е твърде абстрактно понятие, което в съзнанието му явно достига непостижими висоти. (Това бе установено при прочита на „От сърце“ – като родители обикновено не осъзнаваме, че не даваме на децата най-базовите знания кое дело е добро и кое – не толкова, не започваме от най-лесните неща, които приемаме подсъзнателно за ясни.)

Най-напред прочетохме цялата книга, заедно с предговора от Аксел Шефлър и информацията за „Три грахчета“ (тази информация не му се стори важна, но беше полезна за мен). Докато четях, той непрекъснато ме хващаше за ръка, усмихваше се и ме прегръщаше с умиление.

Прочетохме изданието втори път, като пропуснах информацията за възрастните – отличен ход, който му помогна да се концентрира единствено върху текста и илюстрациите за добрите дела. Накрая започнахме трети прочит, като спирахме на всеки въпрос, на всяко твърдение и на всяка идея за добрина и обсъждахме дали и ние правим така, кои са нашите добрини от сърце и как помагаме на познати и непознати.

Заедно с книгата от изд. „Мармот“ ни изпратиха и буркан за добри дела, вдъхновен от изданието – покана към децата да отбелязват извършеното от сърце чрез пускане на копчета вътре. Бурканът се превърна в незабавен хит – Даниел започна да пуска копчета, като се опитваше внимателно да прецени дали е извършил нещо добро и в кой от случаите има право да се отбележи. Разбира се, имаше желание да посочи всичките си добри дела за 6 години назад, но все пак се разбрахме да гледаме в настоящето и в бъдещето.

Идеи за работа по книгата

„От сърце“ е полезен инструмент за развитие на добротворчеството както за родителите, така и за учителите. Посланията на Алисън Грийн и 38-те илюстратори са ясно изведени и провокират децата бързо да влязат в темата, да съпоставят своите действия с предложените и да търсят нови решения за извършване на добрини.

Родителите биха могли да:

 • прочетат книгата с детето и да съпоставят предложените и описани идеи с действията му;
 • поиграят на „Открий кой е нарисувал картинката“ – мъничето изследва внимателно различните илюстрации и търси в списъка с художниците коя от тях пасва (тази игра е като пъзел и ще се хареса, а и развива наблюдателността);
 • обсъдят добрините, които детето извършва у дома, на детската площадка, към роднини и към непознати на обществени места;
 • дават примери за извършени добрини, дори и да са минимални, за да може малкият слушател да си изгради представа кои жестове (дори и най-малките) се „броят“. Това може да се случва всеки ден, във всяка ситуация;
 • изразяват похвала за извършените от сърце усилия – всички психолози съветват да поощряваме усилията, а книгата предлага възможност хем да направим детето прилежно и уверено, хем да му покажем, че всяко действие има значение за някого;
 • направят буркан за добри дела (може да е и семеен буркан).

Учителите в детски градини могат да:

 • прочетат книгата в групата си и да обсъдят с малките си ученици какво за тях е добро дело и как помагат на останалите. Различните гледни точки ще помогнат на мъниците да открият нови идеи и възможности за добротворчество, които не са им предложени от родителите;
 • направят „Буркан за добри дела“ на своята група, в който всяко дете, извършило нещо хубаво (според правилата на групата), да пуска копче в общия буркан. Така хем ще е ясно, че извършеното от един добро помага на всички, хем по-лесно ще се усвоят правилата за толерантност към връстниците.

Учителите в училище могат да:

 • обсъдят с учениците си какво е добро и зло;
 • поставят задача за съставяне на списък с персонажи от историята/приказките и легендите/книгите, които правят добрини. Тук може да се подчертаят не само великите постижения на героите, но и например предлагането на подслон и храна на пътник, помощта при строеж на сграда (или даряването на финансови средства за построяване на университет по примера на Евлоги и Христо Георгиеви);
 • включат класа си в мисия „Добротворец“ и да предложат на децата да измислят своя добра кауза, която да развиват през учебната година. Отлична възможност е да стимулират съучениците си от цялото училище да четат повече или да организират базар/концерт за набиране на книги за училищната библиотека (за вдъхновение вижте идеите на отборите в програмата „Активните бисерчета“, част от Награда „Бисерче вълшебно“ 2016-2018).

„От сърце“ (изд. „Мармот“) е книга за вдъхновение – може да не я четете всеки ден, а да я отваряте в миговете, когато имате нужда от окуражаване, от потупване по рамото и от припомняне, че всеки човек е ценен, а малкото за вас е много за друг.

Текстът на Алисън Грийн е семпъл, ясен и трогателен. Илюстрациите на 38-те сърцати художници, дарили своя труд за добра кауза, допълват хубавите послания, но и дават поглед върху различните почерци на творците. Българското издание също е част от каузата на организацията „Три грахчета“ – процент от продажбите отиват за подкрепа на семействата, останали без дом.

Кое ще е първото добро дело, което ще извършите от сърце днес?

 

Вземете книгата с отстъпка от сайта на изд. „Мармот“ или от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.