52 щури идеи, с които да си подарите радост

Случилите се неприятни събития през изминалите 2-3 години промениха значително начина ни на мислене. На фокус излязоха пълноценно прекараното време, общуването с близките и далечните, преоткриването на природата и света навън. И докато преди можеха да се намерят десетки предложения за детски (самостоятелни) занимания, прави впечатление, че целта на много нови книги с активности е да ангажират цялото семейство. Пример за това е „52 щури идеи“ от Катрин Халиган и Хесус Верона (изд.Пан“). В нея са събрани 52 весели и сплотяващи предложения за всяка неделя от годината, групирани в четири раздела, съответно – пролет, лято, есен, зима.

„52 щури идеи“ не е обикновена книга, в която се разказват истории. Тук герои са децата, родителите и приятелите, а приказката е това, което ще направят заедно.

Дали тя ще бъде кратка, дълга, с много пряка реч, в гората или вкъщи, дали в нея ще участват животни и ще има ли препятствия и приключения, зависи изцяло от въображението и отдадеността на участниците. Именно затова и отзивът не е стандартен такъв, а събира впечатления, плюсове и минуси, както и насоки за нещата, които могат или не могат да бъдат направени с книгата.

Бих искала да отбележа, че семействата са различни и имат своя представа за приятни дейности. Няма игра или книга, които да покрият очакванията на всички и да донесат еднакво добро настроение. Но знам и че подобни заглавия често посяват надежда у нас.

И така, кои са страхотните страни на книгата:

  • Не бих се уморила да го напиша пак и пак – всички описани дейности са споделени! С родителите, братята и сестрите, приятелите.
  • Идеите са насочени към опознаване на и свързване с природата. Използват се почти изцяло естествени природни материали, насърчава се излизането навън през всички сезони. Преоткриването на разнообразието и изобилието в простичките неща е неизбежно.
  • Някои от предложените занимания учат на грижа към животните и растенията – изработване на хранилка за птици, оставяне на вкусни лакомства за дребни диви животни и т.н.
  • Част от заниманията са изцяло с развлекателен характер, но други насърчават към взаимопомощ и съвместно приготвяне на храната, оформяне на градината и др.
  • Поощрява се движението, бягането, тренирането на издръжливост и гъвкавост. Когато пораснем и станем родители, сме склонни да забравим какви експериментатори са децата и колко обичат физическите предизвикателства. Наместо това, виждаме потенциална опасност почти навсякъде. Разбира се, така е устроен животът, затова истината е някъде по средата. А книгата предлага интересни двигателни дейности!

Наред с безспорните качества на „52 щури идеи“, смятам, че има и няколко „слабости“, на които е хубаво да обърнат внимание всички, решили да закупят книгата. Ето кои са те:

  • Макар една част от поместените идеи да са наистина оригинални, други са такива, каквито се срещат в почти всяка подобна книга. За пример мога да дам отглеждането на бобче в памук, нанизването на плодови шишчета, майсторенето на пясъчни замъци и пр.
  • Немалка част от дейностите изискват да разполагате със собствен двор или поне село, до което пътувате редовно. За някои семейства това не е проблем, за други обаче може да се окаже препъникамък.
  • Някои активности са изключително хубави и интересни, но липсва допълнителна, важна информация. Например да се посади дърво е прекрасно, само че има значение дали става дума за дъб, леска или ябълка. Дърветата имат различни нужди, също като нас, хората. Едни харесват просторни, проветриви места, други нямат особени претенции, трети растат спокойно само в дълбока почва. Ако пък засадите дърво в градския парк, рискът то да бъде премахнато е голям.

В заключение, „52 щури идеи“ е прекрасен семеен подарък! Особено когато не сте сигурни какви книги харесват децата, а сте решили да заложите на книжна изненада. И още нещо – заниманията, които ще откриете между кориците, нямат задължителен характер. Може да се окаже, че определени предложения не ви носят удоволствие за сметка на други. Не е нужно да направите всички или да не пропускате неделя, за да броите съвместните занимания за успешни. Нито е нужно да се ограничавате единствено до идеите вътре! Те могат да ви послужат за отправна точка и първоначално вдъхновение, отвъд които да развихрите въображението си.

Независимо кои от „щуротиите“ ще изберете да осъществите, целта им е само една – повече време заедно.

 

Вземете книгата с код DK19 от Ozone.bg 

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.