5 лекокрили книги с птици

Едно от най-прекрасните неща в летните дни са песните на птиците. Отморяващо е да ги слушаме, хубаво ни е да ги гледаме, а за децата е толкова забавно да ги примамват с трошици и семена! Не е чудно, че много мъници са искрено запленени от шарените и сладкогласни (или не чак толкова) земни обитатели. Затова предлагаме да се насладите на следните пернати предложения:

Разказвали сме ви за „Еди се учи да лети“ на Катарина Мацурова, но историята толкова ни харесва, че за нас е удоволствие да я споделим отново. За какво става въпрос в книгата ли? За едно мече, Ърнест, което си има приятел – щрауса Еди. Еди е птица, но не лети като всички обикновени птици. Затова мечето решава да помогне в „бедата“ и да научи щраусчето да лети. Трудна работа! Ърнест е изобретателен и опитва какви ли не хитрини, за да се издигне Еди в полет, но…напразно. Уморено от усилията си, мечето най-после разбира, че приятелят му действително не може да лети, но пък има нещо друго, което умее наистина добре.

Едва ли има нужда да представяме „Косе Босе“ на бележития Ран Босилек. Поколения деца са израснали с малкото Косе Босе, което снася яйцата си и чака своите дечица да се излюпят. За това разбира лисицата и ден подир ден спира под дървото на птичето, като измолва всеки път по едно яйчице. Накрая косът остава с празно гнездо, но получава своето възмездие.

Няма как да изпуснем и „Грозното патенце“ на Ханс Кристиан Андерсен – класическата приказка за грозното пате, което се излюпва последно и е толкова различно от братята и сестрите си. То е по-голямо, по-грубовато и никой в двора не го харесва. Патето решава да избяга, за да не търпи всеки ден обидите и нападките на другите обитатели в стопанството. Животът извън двора обаче също се оказва нелек. Птичето преживява беди и перипетии, преди да научи, че всеки притежава своя красота.

„Птиче село“ на Катина Недева е друга прекрасна история за птиците, които, както всяка есен, отлитат на юг. Тази година те решават да отнесат със себе си и своите шарени къщички. Това се оказва една съвсем нелесна задача и една от птиците изпуска своята къща. Когато я намира долу на земята, в нея вече живее някой друг. Така птицата се среща с неочаквания обитател и научава повече за живота на тези свои събратя, които остават през зимата. „Птиче село“ е много красива книга, но тя е уникална и с това, че е дипломният проект на своя автор.

Няма как да пропуснем и „Червенокрилото кукумявче“ на Феридун Орал. Книгата ни въвежда в гората, където живеят червените кукумявки. Всяка вечер те отлитат към близкия чифлик за храна. С тях иска да полети и едно малко кукумявче, чиито крила обаче още не са червени. Неочаквано се появява мишле, което се решава да помогне на птичето да се издигне в небето…и да направи крилата му червени. Мишлето използва корички от ябълки, цветове от мак и какво ли още не, докато накрая новото приятелство намира начин да се справи.

Приятни хвъркати мигове!