5 очарователни истории с пингвини

Пингвините са сред от колоритните герои в книги и филми. Те са сладурчести, красиви, изглеждат дружелюбни, а и се поклащат толкова чаровно-непохватно! За всички почитатели на черно-белите нелетящи птици предлагаме няколко книжни приключения.

„Изгубен и намерен“, изд. „Рибка“

Прекрасната картинна книга на Оливър Джефърс ни среща с едно момче, което пък среща един пингвин. Момчето се изпълва със съпричастност към малкото същество и решава да му помогне като да го върне там, където принадлежи – на Южния полюс. Двамата преплават морета, преживяват бури и други несгоди, но…дали това е, което пингвинът наистина иска?

„Антарктида – бяла приказка“, изд. „Авлига“

Книга, в която полярният изследовател проф. Христо Пимпирев споделя истински случай от своята практика – историята на пингвина Гошо. По много мек и увлекателен начин Пимпирев и Екатерина Виткова представят обитателите на Антарктида, техните привички и особености. Описана е любовта им към ледените води на океана, обяснено е и защо се важни ледниците за живота на цялата планета.

Илюстрациите в книгата са дело на младата художничка Мария Цакова, а думите са отпечатани с Adys – български шрифт за читатели с дислексия.

„Доставка с пингвин“, изд. „Фют“

Белият мечок преглежда обявите във вестника и не се двоуми, преди да поръча специална доставка – пингвин за домашен любимец. Северните мечки обичат снеговете и студовете, а същото може да се каже и за пингвините. В крайна сметка, какво може да се обърка? Реалността обаче се оказва друга и мечокът научава, че понякога да постъпиш правилно не е толкова лесно.

Книгата е написана и илюстрирана от Виктория Касанел.

„Пингвини в паника“, изд. „Ентусиаст“ 

Градският зоопарк започва да губи посетители и един ден неговите обитатели научават, че домът им може скоро да бъде затворен. Пингвините решават да направят всичко по силите си, за да спасят любимото си място. Черно-белите сладури измислят възхитителна шоу програма, включваща танци, театър и дори изпълнение на „Лебедово езеро“! Дали усилията им ще се окажат напразни, или ще успеят да привлекат интереса на нови посетители?

Автор на „Пингвини в паника“ е Джийн Уилис, а нестандартните илюстрации са дело на Нейтън Рийд.

„Ана Ана“, изд. „PURKO“

Разбира се, накъде без чаровната героиня на Алекси Дормал и Доминик Рок? Комиксите, разказващи различни случки от живота на русокосата и палава Ана Ана покоряват сърцата на малките читатели. Верни другари на момиченцето и нейни съмишленици в белите и пакостите са шестте й плюшки – мечето Гризу, зайчето Зиг Заг, Космато топче, китът Китчо, лисичето Лиско и…способният да лети пингвин Пинг-понг! Заедно се забъркват в лудории и научават важни уроци за живота и света по най-смешния начин!

Която и от книгите да изберете, бъдете сигурни, че ще разсее мислите ви от топлото време и ще ви подари много приятни мигове.