3 причини графичните романи да са полезни за младите читатели

Един от авторите в блога за родители на издателство Scholastic, Ейми Маскот*, споделя своя опит от общуването с други родители по повод четенето на комикси и графични романи и излага своите 3 причини да насърчаваме децата да ги четат.

Преди няколко дни, докато чакахме децата си да приключат училище, с приятелка проведохме интересен разговор:

Тя: Просто не мога да разкарам тези глупави… как им викаха? Книги като комикси? Графични романи? Не знам, но не мога да ги разкарам от стаята на децата.
Аз: Чакай. Какво имаш предвид?
Тя: Имам предвид, че са голям боклук! Защо децата ми трябва да прекарват време в гледане на картинки, когато трябва да четат?
Аз: Хм, за графичните романи ли говориш? Искаш да кажеш, че не одобряваш когато децата ти ги четат?
Тя: Правилно. Говоря за това, че си пълнят главите с глупости.
Аз: А децата ти четат ли други книги? Четат ли за удоволствие?
Тя: НЕ! Това е проблемът. Те не искат да четат, а само да гледат такива комикс книги.
Аз: Всъщност, тези книги също се броят. Когато децата ти разглеждат графични романи, те четат. Повярвай ми. Oстави им книгите.

Поприказвахме си още малко, но докато излизах от училището с децата си, се зачудих още колко родители гледат на графичните романи по същия начин – като „губене на време“ и „неистинско четене“. Както казах на приятелката си, графичните романи са също четива!

Ето моите три причини да дадете на децата си да четат графични романи, особено ако те сами ги поискат:

1. Графичните романи са пълни с текст.
Наистина, графичните романи са съставени от рисунки, понякога и снимки, но те имат и текст, който читателите трябва да декодират, анализират и разберат.

2. Графичните романи са приятни.
Те помагат на неуверените и новоизпечените читатели. Илюстрациите поддържат умовете на читателите активни, комбинацията от текст и картинки напътства децата през истории, които иначе не биха разбрали напълно.

3. Графичните романи са богати.
Също като обикновените романи, графичните такива имат вълнуващ и сложен сюжет. Персонажите се развиват и са динамични. Конфликтите биват представени, развивани и разрешавани по същия начин като в други текстове. Единствената разлика е, че графичните романи имат картинки, които допълват развитието на историята.

Както и книгите в другите жанрове, графичните романи не са еднакви и всеки родител трябва да избере кои са най-подходящи за неговите деца. Научете интересни факти за историята на комикса от материала ни за кампанията „Читателска щафета 5“. За комикс традициите в България можете да научите тук. Защо и как да използвате комиксите в класната стая прочетете в следната статия.

Ето и няколко предложения за графични романи и комикси, които да разгледате със своя малък читател:

 

* Ейми Маскот е специалист по насърчаване на четенето и бивш гимназиален учител по английски език. Работи като литературен консултант и подпомага училища в изработването на програмите им за грамотност.

 Превод: Найден Върбанов

На корицата: „Calendar of The Gods“