Къпиновият дух и колко е важно да бъдем състрадателни

„Къпиновият дух и жълтоклюното птиче“ е трета поред авторска книга на световноизвестния турски илюстратор Феридун Орал, която имаме удоволствието да четем на български благодарение на издателство Емас.

След „Червената ябълка“ и „Къде ми е петнистото мишле“, четенето (и любуването на илюстрациите) на тази книжка отново ми достави неописуемо удоволствие. Още корицата е стоплящо-привличаща със зимния си уют: снежносива горска поляна, тихо сипещи се снежинки и  никой …освен едно дребно усмихнато джудженце, което крачи смело през гората.

Отгръщаме корицата и Феридун Орал ни потапя в прекрасна зимна приказка: къпиновият дух (засмяното джудженце от корицата) броди самотен из оголялата гора и случайно открива грамадно старо дърво, изненадващо запазило пищната си зелена премяна. Оказва се, че дървото е дало подслон на малко жълтоклюно птиче, което се е наранило през лятото и не е могло да отлети с ятото си преди да дойдат студовете. Къпиновият дух щедро предлага да приюти и нахрани птичето в къщичката си, а дървото вече може да си отдъхне – изпълнило е своя приятелски дълг.

Няма да разказвам как продължава историята по-нататък, но не ме е срам да призная, че ме хвана за гърлото. Само няколко странички стигат на автора, за да припомни на нас и децата ни силата на приятелството, състраданието и взаимопомощта и да ни покаже как безкористно раздадената към околните любов се връща обратно към нас.

Илюстрациите в „Къпиновият дух и жълтоклюното птиче“ са стъписващо великолепни и неслучайно книгата е била обявявана за най-добре илюстрирана турска детска книга на годината от Международния съвет за детска литература в Базел. Без претрупаност на елементи и с много пестелива зимна палитра, Феридун Орал успява да ни създаде усещане за безкраен зимен уют, безбрежност и магичност. Трябва да благодарим и на изд. „Емас“ за големия формат, който единствено подхожда на достойнствата на тази книга.

Когато посегнете към „Къпиновият дух и жълтоклюното птиче“, препоръчвам да си вземете одеяло, топла напитка и любимо същество – чака ви удоволствие за всички сетива!

Вижте още ревюта и специални материали, свързани с илюстрирането на детски книги, в специалната ни секция Дни на илюстрованите книги„Къпиновият дух и жълтоклюното птиче“ е номинирана в Награда „Бисерче вълшебно“ 2017.

Автор: Яна Кръстева