Кои са чудесата на света?

Едно време е имало седем всепризнати изумителни творения: египетските пирамиди в Гиза, висящите градини на Семирамида във Вавилон, храмът на богиня Артемида в Ефес, мавзолеят в Халикарнас, статуята на Зевс в Олимпия, Родоският колос и Александрийският фар. До наши дни са оцелели само пирамидите, но дали чудесата на света са само седем?

Според най-новата книга, която прочетох наскоро, те са поне 100! В „100 интересни неща за… Чудесата на света“, научих за творенията на древните хора, живели хиляди години преди нас. Открих, че римските, гръцки и египетски строежи намират достойна конкуренция в лицето на южноамериканската култура. Мачу Пикчу, плаващите острови – кошници в Теночтитлан или града – календар Куско са изумителни, а наравно с тях се нареждат останките от шумерската цивилизация, храмът Боробудур на остров Ява и невероятният храм Ангкор Ват.

Ако древните строежи ви пленят, както и мен, почакайте да прочетете за мегалитите Стоунхендж или моаите на Великденските острови. Огромните им размери са поразявали погледите на хиляди зрители, зърнали ги дори и отдалеч, а пък скритите под водата градове са омагьосвали въображението на много търсачи на съкровища. За потъналия древен град Атлантида са изписани стотици книги, но по-малко известните подводни тайни също са безкрайно вълнуващи.

Естествено, към чудесата на света не спадат само онези, създадени от човешка ръка. Природните „произведения“ заслужават не по-малко внимание. Гранд каньон в САЩ, Килиманджаро и най-високата отвесна скала Ел Капитен изумяват наблюдателите по свой специфичен начин. Стълбището на великана в Ирландия, пустинята Уайт Сандс и Мостът на дъждовната дъга също спадат към природнте чудеса. За водопадите и речните образувания изобщо няма да отварям и дума!

В книгата е обърнато внимание и на техническите съоръжения, сътворени в последните години от човешка ръка. Най-голямото изкуствено езеро при Акосомбо, Панамският и Суецкият канали, мостът Акайшо Кайкао, Ламаншът – всички те са допринесли за развитието на цивилизацията ни и са улеснили живота на милиони хора. Но, разбира се, не може да се мисли само за работа и оцеляване… Затова в „100 интересни неща за…Чудесата на света“ са включени и най-интересните места за развлечение! Не, Дисниленд не е посочен J

Има и за необстъргачите, и за космоса… Ох, на човек може да му се замае главата само докато чете. А какво ли би било да видим на живо всички чудеса на света?

Още от поредицата „100 интересни неща за…“ прочетете тук.