10 канадски съвета: Как да подпомогнете детето си да чете (5 – 10 г.)

С тази статия поставяме началото на поредица от съвети на канадското министерство на образованието, преведени и адаптирани към българските условия.

Как да подпомогнете детето си да чете

(Възраст: от детската градина до трети клас)

  1. Гушнете се и четете. Спокойните моменти, прекарани заедно, са възможности да се сплотите… и да се пренесете в света на книгите. Прегръдката е точно толкова важна, колкото и четенето. Направете нещата вълнуващи: променете гласа си, за да пресъздадете драматичните моменти или позволете на детето си да прочете някоя страница. В процеса на четене, обяснявайте всички нови думи или понятия.
  2. Обществените библиотеки са нови светове, отворени за изследване, така че се опитайте да ги посещавате редовно. В библиотеката има страхотни неща – много книги, списания, вестници, а и интернет достъп. Понякога има и програми, свързани с четенето: работилници за приказки, читателски кръгове и други. Попитайте библиотекарите какво се предлага за вашето дете.
  3. Превърнете кухнята си в част от „читателската зона“. Сдобийте се с магнити-букви за хладилника, за да могат децата да започнат да съставят думички и кратки изречения.
  4. Думите са навсякъде – възползвайте се от ежедневните възможности да четете с детето си. Светът на отрочето ви е пълен с думи – по кутиите със зърнена закуска, уличните знаци, магазините, плакатите, рекламите в обществения транспорт и т.н. Където и да отивате, винаги може да откриете нови думи и да ги посочите на детето.
  5. Игрите са страхотни образователни инструменти. Различните игри като например бинго с думи или игрите тип „мемори“ са забавен начин за учене на думички, звуците на буквите или за четене. Игрите помагат на децата да разберат колко забавно може да бъде ученето. Ако не успеете да намерите такива образователни карти, направете си сами: изрежете картинки, напишете значението на картинките върху картончета и поканете детето си да свърже думичката с нейния образ. Интересни идеи за нестандартни буквени игри може да откриете и в Крокотак 🙂
  6. Компютрите също спомагат за четенето! Въпреки притесненията на мнозина, че децата прекарват прекалено много време пред компютъра, има и някои страхотни игри, чрез които децата могат да се научат да четат и да създават свои собствени истории. Намерете сайтове, подходящи за вашето дете, пълни с игри, които да играете заедно.
  7. Книгите са страхотен подарък. Помолете роднини и приятели да подаряват на детето ви книги вместо играчки. Бъдете сигурни, че сте ги уведомили за интересите на малчугана ви и за нивото му на четене*. Постарайте се да си направите собствена домашна библиотека, независимо дали си набавяте книжки от книжарниците или от уличните търговци.
  8. Абонирайте детето си за списание. Няма заместител на удоволствието да получаваш поща. Позволете на детето си да се абонира за любимото си списание, подходящо за неговата възраст и гледайте как светят очите му при пристигането на всеки нов брой.  Дали ще изберете списание „Бърборино“, „Ина“, „National Geographic Kids” или някое друго периодично издание, зависи изцяло от вашите интереси и предпочитания.
  9. Превърнете се в модел за подражание. Когато детето ви вижда, че четете, то ще иска да ви подражава. А не след дълго и само ще осъзнае, че четенето е забавно, интересно и нещо, което „порасналите“ правят.
  10. Дръжте книги, списания и вестници подръка. Сложете кутия, пълна с тях, в кухнята или в хола, за да има детето постоянен достъп до четива.

* Нивото на четене на детето принципно е строго индивидуално и се влияе от множество фактори.

Изтеглете текста оттук.