Животът и делото на Васил Левски в рисунки, оцветявки и любопитни факти

В българската история Васил Левски е една от малкото личности, пред чието дело се прекланят млади и стари. И ако за други революционери може да срещнете и негативни коментари, образът на Левски си остава неопетнен – като символ на вяра и надежда за по-добро бъдеще.

В последните години много се шуми около точната дата на обесването на Апостола – дали да продължи да бъде 19 февруари (въпреки допуснатата историческа грешка) или да отбелязваме трагичната дата на 18 февруари, както е правилно. Независимо какво ще решат историци, политици и автори на учебници обаче, едно е ясно: децата трябва да познават делото на Васил Левски. 

Интересно предложение в тази посока е „Васил Левски: оцветяване, рисуване, любопитни факти“ (бгкниг@) – книга от двуезичната поредица „Съкровищата на България“. В нея съставителите са разказали съвсем накратко за живота и делото на великия българин, без да изпускат важни моменти и интересни факти. Предложената информация проследява пътя на Апостола от първите му стъпки в училище, та чак до бесилото. Освен историческите сведения, малките читатели ще научат какво е гайтан, въстание, кое е любимото скривалище на Левски, а и какво е записвал в тефтерчето си (извън революционните записки). Тези факти са доразвити в картинки за оцветяване, помагащи на детето да усети още по-силно значимостта на делото на Апостола. Новост за поредицата са идеите за игри, провокирани от предложената информация. Например, организирането на състезание по лъвски скок или пък изобретяването на тайнопис. 

Книгата e подходяща както за читатели в предучилищна възраст и в начален курс на обучение, така и за българчетата в чужбина. Коректно събраната информация ще помогне на учителите да предадат уроците за делото на Левски по интересен начин, а съм сигурна, че и родителите ще има какво да си припомнят.

Други подходящи четива на тема „българска история“ са „Великите българи за деца и родители“ (изд. „Софтпрес“) и „Моята първа книга за България“ (изд. „ПАН“).

 

Автор: Вал Стоева