Желаем ви „Много хубав живот“!

През 2008 г. писателката Дж. К. Роулинг е поканена да произнесе реч пред абсолвентите на Харвардския университет. Речта й, както може да се очаква, вдъхновява, но и провокира разсъждения за стойността на успехите и ролята на неуспеха, за силата на въображението и за значението на израза „хубав живот“Речта й достига до нас под формата на малка книга с твърди корици, озаглавена „Много хубав живот. За ползите от неуспеха и за голямото значение на въображението“ (изд. „Егмонт“).

С чувство за хумор британската писателка разкрива пред абсолвентите важни моменти от своя живот, които са предопределили съдбата й, но и са й помогнали да опознае себе си. Като на шега тя споделя за разминаванията между очакванията на родителите й и нейните желания; за нещастния си брак и годините на бедност; за мерилото за успех и неуспех и умението да се научиш да оцеляваш, което дължим единствено на трудностите по пътя.

„В крайна сметка всеки сам трябва да реши какво точно означава неуспех, макар че ако искате, винаги може да се възползвате от безбройните всепризнати критерии.“

 

„Няма да ви убеждавам, че неуспехът е интересно изпитание…

Та защо говоря за ползата от неуспеха? Защото неуспехът те кара да елиминираш неважните неща.“

 

„Няма живот без неуспехи, освен ако не сте супер предпазлив дотолкова, че да се лишавате от пълноценен живот, което пък е провал по подразбиране.“

 

Освен ролята на неуспеха в израстването на личността и търсенето на път към щастливия живот, Роулинг говори и за силата на въображението. Кратко и ясно тя разкрива умението на хората да преживяват съдбите на другите с помощта на своето въображение, да влизат в техните обувки и да са готови да помагат на по-нещастните. Трогателният разказ за работата й в Амнести Интернешънъл няма да ви остави равнодушни и вероятно ще предизвика размисли какво правите за околните всеки ден и как можете да промените света.

„Загърбилите съпричастността подпомагат чудовищата в деянията им. Дори да нямаме пряко участие в злодеянията, апатията ни прави техни съконспиратори.“

 

„Не ни трябват магии, за да променим света. Способността да си представяме по-доброто е заложена в нас.“

Посланието на Дж. К. Роулинг е точно толкова силно, колкото и магията на книгите й, защото извира от сърцето на човек, познал трудостите и избрал да следва пътя си въпреки всичко.

„Много хубав живот“ е книга, която може да се прочете на един дъх, но и да се размишлява бавно над всяка нейна страница, над всяко изречение, защото то носи посланията за човечност, сила на волята, смелост и разбирането, че трябва да даваме най-доброто от себе си на околните, за да живеем щастливо.

Книгата е чудесен подарък за всеки абитуриент, но е и отлична възможност тийнейджърите да помислят накъде са тръгнали и как ще развият златните възможности пред себе си.

„Животът е като разказ – не е важно колко е дълъг, а колко е хубав.“

– Сенека

Автор: Вал Стоева