Първи срещи с Иван Вазов

„И аз на своя ред ще си замина,

трева и мен ще расне над прахът,

един ще жали, друг ще ме проклина,

но мойте песни все ще се четат.“

Преди време посетих Сопот. Трогна ме онова приятно усещане за живота в малкото градче, в който животът тече като спокойна река, лъкатушеща и необезпокоявана от нищо. Подобно чувство за едно отминало време, изпълнено с много копнежи, вълнения и неволи, каращо сърцето ми да се вълнува, усетих и творчеството на големия български писател Иван Вазов.

Разбира се, аз също съм преминала задължителната училищна среща с произведенията на великия българин. Тя обаче не винаги е приятна – когато учиш по задължение „Под игото“ или „Немили-недраги“ може да не харесаш и оцениш тези произведения. А още по-малка е вероятността да се запознаеш с живота на автора им…

Затова, когато видях „Моята първа книга за Иван Вазов“ (изд. Пан), първосигнално реших, че трябва да я имам. Книгата се оказа ценно пътешествие за мен – пътешествие в света на велик българин, написал някои от най-известните стихотворения, разкази, романи в българската литература.


Книгата е събрала в себе си най-важната информация за живота на Иван Вазов. Текстовете са внимателно подбрани и написани по изключително достъпен и приятен начин. Освен строго биографичните данни, читателите ще открият и любопитни подробности, които превръщат автора в нормално същество, близко до нас, а не в митичен/нереален/странен персонаж.

Авторът на „Моята първа книга за Иван Вазов“ Любомир Русанов умело е представил както живота, така и творчеството на известния писател. Ако не знаете други негови произведения освен „Аз съм българче“ и „Под игото“, тук ще откриете много информация. Ще разберете от какво се е вдъхновявал Вазов, за кого е писал и как е създавал своите образи. Прекрасните илюстрации и богатият снимков материал от своя страна допринасят за още по-лесното разбиране на живота на дядо Вазов.

Безспорно „Моята първа книга за Иван Вазов“ е едно от полезните четива за всички ученици от началния курс и не само. Много по-лесно е да проумееш замисъла на дадено произведение, ако познаваш по-добре автора му. А Иван Вазов определено е личност, която трябва да се познава не само като име на улица или сграда.

А ако искате да допълните представата на децата за Иван Вазов, опитайте някоя от тези идеи:

  • Посетете къщата музей на Вазов в родния му Сопот

Не пропускайте да покажете на децата предметите от бита, обърнете внимание на пейзажа. Задължително посетете и девическото училище – то заема централно място в „Под игото“.

  • Предложете на децата да разпитат баба и дядо какво си спомнят от творчеството на писателя и дали са изучавали негови произведения в училище.

Общуването между поколенията помага на младите читатели да почувстват духа на такива творби, да проявят интерес и да знаят, че има кого да попитат, ако нещо не им е ясно.

За възрастните посетители ще са интересни предметите от бита, но децата гарантирано ще се впечатлят от сърцето на писателя и любимото му кученце.

  • Щом сте на разходка в София, задължително минете покрай Народен театър „Иван Вазов“

Можете да се възхитите на архитектурата, а ако се случи да отидете на постановка, огледайте се за място 134 на ред 5 – то е с жълта тапицерия и всъщност е столът, на който е седял Вазов, за да гледа постановките.

  • Посетете и гроба на Вазов 

Намира се в близост до катедралата „Св. Александър Невски“ и е отбелязан с голям камък от морените на Витоша. Гробът стои непокътнат от 1921 г., както пише тук.

  • Ако се случи да минете през Искърското дефиле, задължително минете по Вазовата екопътека и посетете монумента „Дядо Йоцо гледа“.

Преди това се подгответе подобаващо, като прочетете произведенията, посветени на природните красоти и на появата на трена в дефилето.

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.