„Зелените книги“ в наградата „Бисерче вълшебно“ 2014

В традиционните ни „Зелени дни“ ще ви срещнем с книгите, номинирани в наградата „Бисерче вълшебно“ 2014, в които ще намерите по нещичко, свързано с природата и опазването й, със здравословния начин на живот и с възпитанието в еко-ценности…

Огледайте се наоколо. Ще установите, че въздухът често мирише неприятно, понякога е доста мъгливо от изгорелите автомобилни газове, а храната, която похапваме, има вкус на пластмаса. В „Градът на скейтбордовете: Боб и падащите звезди“ ще откриете един по-чист свят, в който и малки, и големи карат скейтбордове, а вкусната и здравословна храна е задължително условие за румените бузки и щастливите усмивки.

Разбира се, мръсният въздух и парниковите газове водят до глобално затопляне, а то топи ледовете по полюсите на изумителната ни планета Земя. Какво се случва, когато… Ами когато парче лед се откъсне и започне да плава свободно в океана, а върху него се е оказало малко безпомощно мече? Книжката „Не се предавай! Бялото мече Понго“ ще ви запознае тъкмо с историята на невинните животни, които страдат от човешките действия.

В „Малката Божана в подводния свят“ пък ще се срещнете с обитателите на моретата и ще научите повече за техните проблеми, причинени от изхвърлените по плажовете найлонови торбички и отпадъци. Палавата пътешественичка ще насочи вниманието ви и към планктона, и към красотата на подводния свят, който може да изчезне, ако не вземем подходящи мерки.

И ако смятате, че човешките действия вредят само на природата, веднага ще ви оборим! Забравяйки да се радват на заобикалящата ги природа, хората вредят и на себе си – превръщат се в сиви и недоволни същества, а мотовете в гардеробите им са напът да изчезнат безследно! Има ли решение? Естествено! Но за хитрия план „Ново утре“ ще ви разкаже Радостина Николова в книжката си „Приключенията на мотовете“.

Чудите ли се дали все още са останали тайнствени гори, в които човек може да открие редки животински и растителни видове? Хмм, за щастие човешкият крак не е успял да стъпи навсякъде и в „Приказки за селвата“ Орасио Кирога ще ви разкрие изумителния свят на тропичните гори, в който живеят и до ден днешен прекрасни животински видове.

Такъв вълшебен свят ще открият и по-големите читатели, които решат да поемат на презокеанско пътешествие до Южна Америка. По поречието на Голямата река – Амазонка – пътешественикът може да открие и розовите делфини, и куп други животински видове, които ще го трогнат с красотата си. А ако се случи да се залута из дебрите на южноамериканските гори, човек ще остане поразен от невероятния и дори магичен свят на растенията, изграден умело от Ева Ибътсън в книгата „Мая, кралицата на Голямата река“.

Интересен поглед към природата предлага и втората част на поредицата „Тоби“ на френския автор Тимоте дьо Фомбел – „Очите на Елиша“. Как изглежда животът на дървото през погледа на едномилиметровите му обитатели? Възможно ли е дървото да бъде унищожено и с какво злините, причинени от алчността на един гангстер, могат да бъдат поправени? Животът в миниатюра, представен изключително майсторски от автора, ще накара всеки читател да се замисли какви са резултатите от действията на големите хора, щом едно малко човече е в състояние да разруши цяло огромно дърво!

По-магичен поглед към тайнствената сила на дърветата ще откриете и в трилогията „Приключенията на Джак Бренин“. В нея дриади и духове ще ви разкрият силата на природата, чието спасение често зависи от нас! В поредицата „Сребърните делфини“ пък ще се запознаете с Антония и приятелите й от природозащитната организация „Морска звезда“. Антония притежава невероятни способности – тя умее да се превръща в русалка и да помага на морските животни, изпаднали в беда.

За да покажат своята съпричастност към проблемите на околната среда, все повече хора се обръщат към здравословния начин на живот – хранят се с био-храни, опитват се да намалят използването на автомобили и изхвърляните от тях вредни газове, пестят енергия… Интересни идеи можете да почерпите от книгата „Ема иска да знае“, макар и на самата главна героиня природосъобразният начин на живот не винаги да й е по вкуса.

А вие как се грижите за света около вас? Можете ли да се наречете „Пазители на природата“? Ако сте готови да носите тази титла, непременно се включете в конкурса ни и ни покажете как се грижите за планетата! Ние пък ще ви раздадем наградите, предоставени любезно от Ozone.bg.

Автор: Вал Стоева