Защо не цъфтиш? – картинна книга за различните гледни точки

Картинните книги са изключително важни за израстването на децата. Те развиват уменията им да мислят самостоятелно, да наблюдават и да изследват връзката между чутото и видяното. Макар да изглеждат елементарни (с по едно изречение на страница), този тип издания изискват сериозна работа при създаването си, защото разчитат на много добра идея, развита отлично и в пълна симбиоза между текст и илюстрация.

Отличен пример за картинна книга е „Защо не цъфтиш?“ (изд. „Робертино“) на словашката илюстраторка Катарина Мацурова. В нея се разказва за поникването на странно растение в градината на малко мече градинар и различните отговори на въпроса „Защо не цъфти?“.

Мечето силно желае растението му да се развива като останалите цветя в градината. Полива го, почиства опадалите листа.

Старае се да му осигурява нужната светлина.

Полива го с прекасен чай (макар да подозира, че растението предпочита какао!). И никога не пропуска да му пожелае „Лека нощ!“.

Растението не овладява никакви уроци по цъфтене и малкият градинар се принуждава да предприеме отчаяни мерки, за да разбере грешката си.

Финалът е зашеметяващ и абсолютно впечатляващ и за малките слушатели, и за възрастните!

„Защо не цъфтиш?“ е изключителен образец на картинна книга. Великолепният замисъл на Мацурова се разкрива едва в края на историята, но до достигането му читателят трябва да проследи две паралелни сюжетни нишки: размислите и опитите на малкия градинар да отгледа своето растение, подплатени с кратички изречения; и случващото се чрез илюстрациите пиршество на зайците под земята.

В книгата на Мацурова текстът няма почти никакво значение, защото тежестта да разказват истории се пада на илюстрациите. А те са живи, свежи, с блестящо чувство за хумор и пълни с емоции, които се предават на онзи, който гледа внимателно, без да препуска по страниците. Именно така картинните книги, когато са гениално замислени и изпълнени, подпомагат развитието на децата – учат ги да се концентрират, да следят детайлите и да свързват парченцата от пъзела едно с друго, за да получат своя собствена изящна картина.

Ако се чудите каква е тайната при четенето на картинни книги, ето няколко съвета:

  • направете най-малко два прочита на историята – веднъж прочетете текста, а втори път – само илюстрациите;
  • преди да прочетете текста, предложете на детето да разгледа картините и да ви каже какво се е случило. След прочита поговорете за историята, дайте допълнителни обяснения, неизвестни за децата (например за отглеждането на растения, за различните видове растения) и прочетете историята отново. И отново.

„Защо не цъфтиш?“ от Катарина Мацурова е отличен подарък за деца от 2 до 6 години и за пораснали любители на добрите детски книги. Излиза под логото на изд. „Робертино“ и се отличава с твърди корици и чудесна плътна хартия. Преводът от английски език е поверен на Радостина Николова, а редакцията – на Гергана Рачева.

Не пропускайте да прибавите изданието към домашната си библиотека – с 5-годишния Даниел го препоръчваме горещо!

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.