Забавната наука: Печатната преса – машината, която ни създаде

Печатната преса е първият представител на технологиите за масово производство в световен мащаб. Нейното изобретяване довежда до такива коренни промени, като делението на атома и изпращането на човек в космоса. Тя поставя началото на културната революция, придала облика на съвременния свят. Тя променя начина, по който функционира нашият мозък, замествайки културата на словото с културата на писмото. Тя е машината, благодарение на която сме такива, каквито изглеждаме днес.

Във филма „Машината, която ни създаде“ зрителите се отправят на пътешествие със Стивън Фрай, за да се запознаят с историята на печатарската машина и нейния създател – Йохан Гутенберг. Целта на пътешествието е да даде отговор на два основни въпроса: как и защо Гутенберг е създал изобретението си?

За да намери отговора на първия въпрос, Стивън – подобно на един съвременен Гутенберг, възлага на един съвременен занаятчия да изработи реплика на оригиналната машина от 15ти век. Това е голямо предизвикателство, тъй като няма запазени планове или илюстрации на пресата на Гутенберг.

„Машината, която ни създаде“ можете да гледате по образователния телевизионен канал Da Vinci Learning на 21 февруари 2016 от 21:00 часа, а филмът “Имало едно време… Откривателите – Гутенберг и печатницата“ можете да видите на 23 февруари (денят, в който Гутенберг публикува Библията през 1455 година) от 20:30 часа.