Забавната наука: Тайният живот на хаоса

Теорията на хаоса се ползва с лошо име. Тя извиква представата за непредсказуемо време, икономически кризи и сбъркана наука. Но, хаосът има и завладяваща скрита страна, която учените едва сега започват да разбират. Оказва се, че теорията на хаоса дава отговор на въпрос, който човечеството си е задавало от хилядолетия: Как сме стигнали до тук?

В своя въздействащ филм Джим Ал-Халили разкрива науката, която се крие зад голяма част от красотата и структурата на света на природата и показва, че той нито е тайнствен, нито е Божие дело, а е неизбежен продукт на физическите закони. Изненадващо се оказва, че математиката на хаоса може да обясни как и защо Вселената създава изящен ред и модели.

А, най-хубавото е, че не е необходимо да сте учен, за да разберете това. Природата е пълна с удивителни примери за начина, по който тя превръща простите неща в сложни. От дърветата, през облаците, до хората – веднъж надзърнали в Тайния живот на Хаоса, вече никога няма да можете да гледате на света по същия начин.

Премиерата на филма „Тайният живот на хаоса“ можете да гледате по образователния телевизионен канал Da Vinci Learning на 21 февруари 2016 от 21:00 часа.