За пета поредна година България ще стане част от европейската Нощ на литературата

От 18:00 до 22:00 часа на 11 май 2016 г. европейският проект “Нощ на литературата” ще отбележи своето пето издание в България. Целта на събитието е да срещне на нетрадиционни места любителите на словото с новите текстове от европейски писатели. Освен София, още десет български града ще се включат в литературната разходка, а за трета поредна година фондация „Детски книги“ кани децата и младежите в своето читателско гнездо. 

В своето пето издание „Нощ на литературата“ 2016 запазва познатия си формат: 

  • на всеки половин час известни личности четат откъси от преведени на български език чуждестранни автори;
  • четенията се случват в т.нар. „читателски гнезда“, като във всяко от тях се чете един и същи откъс в рамките на 15 минути, а след това има 15-минутна пауза, в която слушателите да се придвижат към следващото гнездо;
  • всеки участник в София получава специална брошура, в която събира печати от „читателските гнезда“. В края на събитието всички, получили определен брой печати, участват в томбола с книжни награди. 

Изненадващ тази година е броят на читателските гнезда в столицата – цели 15. В тях ще се четат откъси от чешки, унгарски, румънски, полски, македонски, италиански, ирландски, испански, португалски, малтийски, британски, датски, немски и австрийски преводни книги.

В читателското гнездо на фондация „Детски книги“, ситуирано в НЧ „Цанко Церковски“ (ул. „Цар Симеон“ 58), победителят в третия сезон на хитовия музикален формат X-Factor Славин Славчев ще чете откъс от книгата на сър Тери Пратчет „Дракони в Порутения замък“. Той е и единственият четец-певец в юбилейното издание на инициативата.

„Обърнахме се към Славин с покана да бъде наш четец, защото ни се струва важно да покажем на децата и младежите, че четенето е страхотно занимание, което се практикува и от техните идоли от музикалната сцена“, споделя Валентина Стоева от фондация „Детски книги“.

Повече за инициативата следете в новините в „Детски книги“, както и на сайта на „Нощ на литературата“ 2016.