Как чете… Юлиан

Представи се! Казвам се Юлиан и съм роден през 2003 г. в гр. Бургас. Уча в ОУ „Васил Левски“ в кв. Горно Езерово. Кварталът, в който живея се намира в близост до езерото Вая.

Какво са книгите за теб? Книгите за мен са полезни и приятни за моето самообразование и ми помагат в моето обучение в училище. Те са полезен съветник за читателя и за духовното му развитие. Книгата е най-добрият приятел на човека.

Какво четеш в момента? В момента чета стихосбирката от Христо Ботев. Най-вече ме вълнува поемата „Хайдути“.

Коя е любимата ти книга? Книгата за Карибските пирати.

Имаш ли си любимо място за четене? Къде и как обичаш да четеш? Моето любимо място за четене е моята стая – моят остров. В свободното си време обичам да чета. Особено вечер, преди лягане. След дългия ден с многото задачи, училище, консултации, занимални, игри, през вечерта е най-удобният момент и време за релакс с книга в ръка.

На кой литературен герой искаш да приличаш? На най-малкия брат от приказката „Тримата братя и златната ябълка“.

Обсъждаш ли книги с приятели? Приемаш ли техни препоръки? Да, обсъждам и споделям с приятели всяка прочетена книга, както и те.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели? Нямам избрана книга и автор, които да препоръчвам отново и отново на приятелите си.

Важно ли е за теб в книгата да има илюстрации? Да, за мен е важно да има илюстрации, защото така е по-интересно.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да спреш по всяко време? Държа да прочета главата до края, преди да оставя книгата. Докато не дочета главата, не оставям книгата.

Коя книга би взела със себе си на самотен остров и защо? Книгата „Робинзон Крузо“ от Даниел Дефо, защото в нея има много полезни съвети, които мога да използвам.

Ако срещнеш непозната дума, какво правиш? Според другите думи в текста, разгадавам значението на непознатите думи по контекста. Ако не, мога да питам учителя. Също така търся помощ от речници.

Четеш ли книги от библиотеката? Чета книги от училищната и кварталната библиотека.

Защо четеш: по задължение или за удоволствие? Чета за удоволствие. Всяка книга е един отделен и загадъчен свят.