Ползата да говорим драконски

 „Тъмните векове бяха толкова тъмни, че понякога е трудно да отличиш фактите от измислицата.“

Пролетта е в разгара си, слънцето напича по-сериозно, а някои от нас вече имат и тен. Какъв по-подходящ момент да разгърна третата част от мемоарите на най-великия викингски герой Хълцук Кръвожадни Херингски Трети и да се озова в Архипелага на варварите.

Под ръководството на Храчко Оригвалски, Хълцук и най-добрият му приятел Рибоног се опитват да станат страховити пирати, но в гъстата мъгла погрешка атакуват една римска галера и оттам колелото на събитията се завърта шеметно, все едно засилено от ръката на бог Тор.

Двете момчета неволно узнават коварните планове на Консул Тлъсти, а дясната му ръка Префект Слабосилни им изглежда странно познат (истината ще изненада всички). Освен това Слабосилни проявява нездрав интерес към книгата „Как да говорим драконски”, чийто автор е Хълцук като най-големия специалист по драконите. Цялата акция приключва злощастно с пленяването на Беззъбчо (драконът на момчето) и половината от книгата.

За съжаление бащата на Хълцук и вожд на племето, Стоик Грамадански, е викинг до мозъка на костите си и отказва да повярва, че планът на римляните включва настройването на племената на Хулиганите косматковци и Блатните крадли едно срещу друго. Скоро Хълцук се оказва в тъмнична килия във форт „Злокобни” заедно с Камикази, дъщерята на Цицорестата Берта и наследница на Блатните крадли.

Какъв план ще успеят да измислят тримата? Дали един нанодракон с размерите на пчела би могъл да им помогне? Ще преодолее ли Стоик Грамадански средновековните си стереотипи на мислене, за да спаси сина си?  Не чакайте отговорите на тези въпроси от мен. Ще ги намерите в „Как да говорим драконски” (изд. Колибри) с чудесен превод от старонорвежки на Кресида Коуел.

Книгата ще ви донесе поредната порция удоволствие с премеждията на изпреварилия времето си Хълцук, който смята че крещенето и надуването на мускули не са най-добрият начин за комуникация. Той е все така странен и смотан в очите на останалите викинги с интереса си към чуждите езици (латински, драконски) и психологията на драконите. Хулиганското племе ще се сблъска с имперските амбиции на римляните, а чрез забавните римски образи авторката ще ви накара да се замислите за възхода и упадъка на империята им.

Слава богу познанията по драконски на Хълцук отново ще се окажат на висота. Освен това по време на криза той е в стихията си и успява да вземе нетипични, но правилни решения. И кой знае, може би твърдата викингска обвивка на Стоик ще започне да се пропуква и ще видим човешкото му лице?

Ако още не сте прочели как Хълцук Кръвожадни Херингски Трети си дресира дракон и как стана пират, не виждам за какво да отлагате повече. Грабвайте книгите от поредицата и се гмурвайте в Тъмните векове и студената вода на Вътрешния океан!