Красивата Зъбландия и здравето на детските зъби

Като родител може би всяка вечер ви се налага да повтаряте на децата безчет пъти (с различна интонация) да отидат да си измият зъбите и да си лягат. Най-накрая малчуганите склоняват да ви послушат – само за да се появят след максимум 30 секунди с твърдението, че са готови с миенето.

Ако описаната ситуация е ежедневие, което искате да промените, „Невероятно пътешествие в Зъбландия. Книга за здравето на детските зъби” (изд. „Кибеа“) на Олга Епифанова е отличен помощник в начинанието. С водачи като кътника Митя и кучешкото зъбче Коля децата изследват прекрасната страна Зъбландия. Научават за произхода й, за това какви видове зъби съществуват, каква е функцията им, какво е полезно за тях, какво им вреди, как и с какво да ги почистваме правилно, каква е ролята на зъболекаря, какво прави ортодонтът и още куп интересни неща.

Книгата е в голям формат, богато илюстрирана, с кратки и разбираеми за децата текстове (с комикс елементи), които обаче не опростяват излишно информацията и не спестяват запознаването с правилните наименования и термини. Разделянето на кратки теми, заемащи по един разтвор, е удобно и позволява четене на определен брой глави в зависимост от времето, с което разполагате, и нагласата на детето.

След главите с основна информация има забавни въпроси, с които децата да затвърдят наученото – ако не се сещат за отговора, авторката услужливо ги препраща към конкретната страница. Мъдрият дядо Зъб Зъбов пък има собствено каренце, в което обича да обобщава какво е полезно да се прави и какво – вредно.

За да ангажира вниманието на малчуганите и да избегне скуката и назидателния тон, Олга Епифанова е вмъкнала различни опити, игри, кръстословици, ребуси.

Така децата могат да си направят сами огърлица от страховит зъб, да тестват кои зъби са най-издръжливи на натиск или да залепят счупен зъб. В края на книгата пък са поместени забавни факти за зъбите на животните, като някои от тях истински ме изненадаха. Зъбите на охлюва например са разположени…на езика му! Къде се намират зъбите на хлебарките, ще ви оставя да откриете сами.

Преводач на „Невероятно пътешествие в Зъбландия” е Валя Митанкина, илюстрациите са на А. С. Алейникова, а книгата е чудесен начин родителите да запознаят децата с най-важните факти за зъбите и да им обяснят как да се грижат за тях. Всичко това, докато играят и се забавляват.