За бабите и внуците в „Целуната жаба“

„Целуната жаба“ е книжката със стихотворения, с която писателят Панчо Панчев, известен като Дядо Пънч, отбеляза своя 80-годишен юбилей преди няколко месеца. В нея ще откриете събрани цели 42 стихчета с весели рими и шарените илюстрации на Маглена Константинова, разделени тематично в раздели за всички роднини: баба, мама, дядо и другите вкъщи.

Чрез цикъла от стихове за баба ще се забавлявате от сърце на типичните бабини реакции и на „внучешката“ любов. Ще откриете какви са амбициите на повечето баби, ще научите за набожността и детската гледна точка за чистотата; за игрите, в които всяка баба е пръв участник и за подкрепата на детските мечти:

 

„Вече съвсем ми е ясно;

друга да търся не трябва.

Щом още малко порасна,

ще се оженя за баба.“

(„Годеник“)

Стихчетата за мама разкриват и притесненията на майчиното сърце, и възхищението на мъничетата от единствената, най-добра и мила мама:

„…по-умна няма

на света от мама!“

(„И небето, и морето“)

В цикъла от стихове за дядо и другите вкъщи ще погледнете през детските очи към дядо, чичо, кака, Шаро… Типичните въпроси, занимаващи ума на всяко дете, са уловени умело от Дядо Пънч и са вплетени в рими, а непринудените реакции със сигурност ще ви накарат да се усмихнете и да откриете в тях и себе си, и собственото си дете:

„Аз не бързам да говоря – 

за да няма изненади.

Хубави са всички хора,

щом ми носят шоколади.“

(„Новата стринка“)

Книгата „Целуната жаба“ е номинирана в наградата „Бисерче вълшебно“ 2014 и ако стиховете ви допаднат, можете да гласувате за нея от 19.03. до 30.04.2014 г.!

Автор: Вал Стоева