Старт на гласуването за наградата „Бисерче вълшебно“ 2014

Скъпи читатели,

на 19.03.2014 г. от 11:00 часа в Американския център на Столична библиотека стартира гласуването за Националната награда “Бисерче вълшебно” 2014. По време на събитието организаторите ще разкажат повече за идеята на наградата и ще демонстрират как се осъществява гласуването през сайта на наградата www.biserche.com.  Библиотекари, учители и родители ще споделят мненията си за необходимостта от кампании за насърчаване на четенето и ще споделят гледните си точки относно влиянието на наградата във възпитанието на децата като читатели. Ще бъдат представени още и първите посланици на наградата – ученици от столични училища.

За втора поредна година Националната награда “Бисерче вълшебно” ще провокира българските деца да изберат своята любима книга. Проектът, който е уникален за България, e организиран от фондация “Детски книги”. Целите на инициативата са да запознае децата с модерната художествена литература, издавана на български език и да насърчи четенето сред подрастващите на възраст между 6 и 15 години.

„За да срещнем децата с книгите, всички възрастни трябва да се обединим в единна кауза и да следваме обща посока за насърчаване на четенето. Само така ще успеем да предложим на децата онези четива, които да развият въображението им и да ги насърчат да вървят напред като отговорни граждани, следвайки мечтите си”, казва Валентина Стоева, председател на фондация “Детски книги”.

Всяко дете на възраст от 6 до 15 години ще има възможността да гласува онлайн в периода 19 март 2014 – 30 април 2014 за своята любима книга от номинираните заглавия на сайта www.biserche.com. Заглавията са разделени в две възрастови категории – „Млади читатели“ (6 – 10 г.) и „Запалени читатели“ (11 – 15 г.), издадени са на български език през 2013 г. и не присъстват в задължителната учебна литература. За своя принос към избора на най-добрата книга, всеки участник ще получи почетна грамота.

Кампанията ще завърши с Детски книжен празник на 11 май 2014 г., а двете книги във всяка от възрастовите категории, събрали най-много детски гласове, ще бъдат обявени на 14 май 2014 г. в рамките на инициативата “Нощ на литературата”. Предвидени са също книжни и други материални награди за деца, изтеглени на лотариен принцип, участвали в гласуването.

Повече подробности за наградата „Бисерче вълшебно“ 2013 и правилата за участие, както и допълнителни материали за учители, билиотекари и родители, ще откриете в сайта www.biserche.com.

Наградата „Бисерче вълшебно“ 2014 се провежда в партньорство с Асоциация „Българска книга“, Българска библиотечно-информационна асоциация, Столична библиотека, Асоциация „Родители“, Национална мрежа на децата, “Заедно в час”, Чешки културен институт, Регионална библиотека “Партений Павлович” – Силистра, библиотека “Родина” – Стара Загора и с медийното партньорство на „Аз чета“, Детски Дневник, AzDeteto.com и TeenProblem.com.