XVIII маратон „Четяща Стара Загора“ – три, две, едно, старт!

Маратонът „Четяща Стара Загора“ е сред утвърдилите се читателски инициативи в страната. Вече повече от десетилетие той е част и от традиционния „Поход на книгите“, който се провежда в първите три седмици на април в цяла България. Включването в Маратона е доброволно и не следва някакви особени правила – да се присъедини към него може всеки, пожелал да сподели любимо произведение от избран автор или по определена тема.

Към момента участие в Маратона са потвърдили 12 обществени и училищни библиотеки, 14 читалища, 24 училища, 17 детски градини, 18 културни институти, както и множество социални домове, детски и пенсионерски клубове, неправителствени организации и кметства в града и околните села. Техни гости ще бъдат писателите Джан Карсън, Боян Йорданов, Димитър Недялков, Илко Капелев, Тодор Тодоров, пишещите за деца и възрастни Йорданка Белева и Иванка Могилска, детските автори Зорница Христова, Доника Ризова, Марин Трошанов и Таня Петкова, създателите на екологичната „Офлайн поредица за деца” Пепа Павлова, Борис Иванов и акад. Марин Кадиев.

Осемнадесетото издание на „Четяща Стара Загора” ще увлече десетки хора на изкуството и литературата, чиито съдби са свързани с Града на липите.

Сред тях са писателите Таньо Клисуров, Виолета Бончева, Екатерина Стратиева, Никола Райков, Надежда Станилова, Димитър Никленов, Евгени Черепов, Живка Барова, Мира Дочева, Румяна Николаева, художниците Милен Иванов и Дилян Бакалски, актьорите Анна-Валерия Гостанян и Любомир Желев.

Собствен маратон на четенето ще проведе поетесата и преводачка Мария Донева. Всеки ден от 1. до 23. април тя ще чете по една детска приказка на живо в своята лична фейсбук страница. Очаквайте книги от 12 автори и почти толкова издателства; книги, написани в поезия и в проза, известни на децата или все още в процес на отпечатване. Като час за своите литературни четения Донева посочва 16 ч., но е възможно да я срещнете на линия и в различно от уреченото време. Едно е сигурно – никоя от представените книги няма да се повтори с миналогодишните. А кои бяха те можете да разберете от равносметката й за Маратон на четенето 2022.

Маратон „Четяща Стара Загора“ се провежда с подкрепата на Радио Стара Загора, ТВ Загора, Фондация „Детски книги”, Музей „Литературна Стара Загора”, Къща музей „Гео Милев”, Изложбена зала „Байер”, Държавен куклен театър Стара Загора, Драматичен театър „Гео Милев” и издателствата „Жанет 45”, „Персей”, „Точица”, „Мармот” и „Ясна книга”.

Снимки на корицата и в страницата: Мария Донева и Библиотека „Родина“