Маратон на четенето по врачански

В месеца на книгите маратоните на четенето текат с пълна сила. След като ви разказахме за една от кампаниите с най-дълга история у нас – маратона „Четяща Стара Загора“ – ви изпращаме във Враца при заклетите литературни спортисти от РБ „Христо Ботев“.

Врачанският маратон ще стартира на 4. април с две срещи с журналиста Георги Милков. От 16 ч. той ще прочете любимата си приказка в Детския отдел, а от 17:30 ч. ще отскочи до общата читалня, за да извади няколко „Истории от ръчния багаж“. На 5. април в града пристига Събина Георгиева със своята четиринога дружина „Опашати непознати“. От 10:30 ч. всяко дете между 4 и 8 г. ще може да се запознае с авторката, с нейните герои и с други малки кучелюбители от Враца. В 13:00 ч. гост на Детския отдел ще бъде още една обичана писателка – Цвета Брестничка. Тя ще разкаже няколко „Истории с крачета“ и ще предизвика малчуганите с „Небивалици с буквите от А до Я“.

От 18. до 21. април в Маратона ще се включи филиалът на „Христо Ботев“ в ж.к. „Дъбника“. Ще го посетят първолаците от СУ „Никола Войводов“, за да участват в интерактивната игра „Книгите – нашите нови приятели!“. Среща в библиотеката ще си организират и осмокласниците от СУ „Васил Кънчов“. На 21.04. от 14:30 ч. те ще се насладят на поезията и сатирата на Радой Ралин в общата читалня.

На 19. април създателката на „Дракончето Ринти“ – Доника Ризова – ще се покаже в ново амплоа. Пристигналите в „Q Bar“ в 18 ч. ще чуят откъс от дебютната й книга за възрастни „Случайно в Майорка“. Край на Маратона ще постави поредното издание на „Нощ в библиотеката“. В 18 ч. на 22-и в общата читалня ще се появи писателката Катерина Хапсали с цял рецептурник „Вкусни разкази“. След вечер, изпълнена с книжни игри, предстои прожекция на нов игрален филм, чието име запазваме в тайна.

В рамките на Маратона най-малките приятели на приказките ще изпробват и мобилната игра „Разбъркано колело“. От 3. до 21. април тя ще пътува с библиобуса до детските градини във Враца, а участието в нея ще бъде възможно след предварителна заявка на сайта на РБ „Христо Ботев“. Изненади са предвидени и за по-големите. Всички читатели, ненавършили 18 години, ще получат едногодишен абонамент за различните отдели и ресурси на библиотеката.

За повече информация следете нейната страница във фейсбук.