Всичко в живота се решава преди детската градина

Искате ли да отглеждате бъдещ лидер – научете детето си да свири на цигулка. Искате ли да развивате твореца в него – насърчете го да имитира умението, което го влече…

Като възрастни сме възприели убеждения, които може би е време да подложим на съмнение. Някои от тях са например, че определена книга е много трудна за едно малко дете, че на бебетата не им е възможно да оценят класическата музика, че не могат отрано да свирят на музикален инструмент, да постигнат добри спортни резултати, да овладеят чужди езици и много други.

Когато разберете, че Масару Ибука – авторът на книгата „Всичко се решава преди детската градина“ (изд. „Колибри“) – е основателят на известната компания Sony, навярно ще се зачудите какво общо има точно той с темата отглеждане и възпитание на деца. Познаващ отблизо предизвикателствата на родителството (самият той отгледал дете с изоставащо развитие), Масару Ибука  е отдаден на идеята да подпомогне колкото може повече родители в процесите по изграждане на пълноценни и завършени личности от техните деца. Вдъхновен от работата на доктор Шиничи Сузуки – японски музикален педагог, който преподава цигулка на съвсем малки деца, Ибука отдава време и енергия, за да проведе задълбочени проучвания, вследствие на които достига до новаторско виждане – основоопределящи за развитието на детето са първите три години от живота му.  Неговите нестандартни идеи го довеждат до създаването на „Асоциацията за ранно развитие“ в Япония, където предлага експериментални класове от различни обучители и изследователи и разширява приложението на методите на доктор Сузуки.

Масару Ибука е убеден, че талантът не е по рождение, а може да бъде отгледан, като предложим на детето – но задължително още в невръстна възраст – среда, която максимално да благоприятства неговите таланти. За едно дете важното е не самото познание като такова, а интересът който изпитва, когато за първи път се докосне до нещо ново и вълнуващо. Децата са способни напълно да потънат в магията на красивата музика; на звуците, които издава една цигулка. Могат с лекота да се очароват от факта, че умеят да разпознават определени надписи и така да започнат да ги четат, а веднъж харесали усещането да се задържат над водата, бързо се научават да плуват.

В твърденията си за изключителната важност на съзнателна работа с детето още в годините преди детската градина, Масару Ибука стига дотам, че да поддържа тезата – има умения, които не могат да бъдат развити, ако не са били усвоени още в невръстна възраст.

В книгата си авторът разглежда подробно влиянието на ранното развитие и препоръчва определени здравословни навици, които родителите могат да изградят за отглеждането на здрави и умни деца, например:

  • децата не трябва да се оставят да плачат;
  • бащата трябва да общува по-често с детето;
  • бабите и дядовците имат стимулиращо присъствие за децата
  • необходимо е да поощряваме контакта между бебетата и др. 

Мнението си по различни конкретни въпроси Ибука предоставя като т.нар. принципи на възпитанието. В тях ще открием личните му наблюдения и препоръки за това как да събудим интереса към нещо у детето, как влияят хранененето, радиото и телевизията, как се формира детският характер, как да развиваме креативността и още интересни тези.

Вярвам, че „Всичко се решава преди детската градина“ (изд. „Колибри“) би била полезна и интересна за всеки родител, както и за всеки от обкръжението на едно малко съкровище под 3-годишна възраст.

Автор: Жанета Христова 

гещалт консултант и психотерапевт,

автор и водещ на програма S.E.N.S.E