Всяко пето дете във Великобритания чете на таблет

Всяко пето дете във Великобритания чете на таблет, показват данните от нов доклад на Childwise, цитиран The Bookseller.

Според Childwise Monitor Report 2013-14, изследващ медийното потребление при децата и тийнейджърите, таблетите са предпочитани за четене и покупката им е нарастнала двойно за втора поредна година. Две на всеки пет деца, участвали в изследването, споделили, че притежават собствен таблет.

„Таблетът предлага много възможности за двойна употреба”, казва Саймън Легет, асоцииран директор изследвания в Childwise, и допълва „може да се използва за гледане на телевизия или YouTube заради размера на екрана, а в същото време е удобен за носене.”

Таблетите са много по-популярни от е-четците, които се използват от едва 10% от изследваните деца, но по думите на Легет „въпреки че ръстът при е-четците не е същия като при таблетите, разликата между двете устройства става все по-малка.”

Данни от доклада по възрастови групи:

5 до 7 годишни: всяко шесто дете е заявило, че има таблет, а всяко десето – е-четец.

8-12 годишни: 4 на всеки 10 притежават таблет, а едно на всеки 5 – е-четец.

Тийнейджъри (13-16 г.): притежатели на таблети са половината от интервюираните, а на е-четец – всеки шести.

Childwise Monitor Report се изготвя всяка година и представя данни за медийното потребление при деца на възраст от 5 до 16 години от цяла Великобритания. За настоящото изследване Childwise са интервюирали 2,415 деца от 81 училища.

Превод: Лора Филипова