Внучките на Баба – из дебрите на българските народни приказки с Ина Христова

„Внучките на Баба“ е първата книга на новороденото издателство „Буболече“. Тя представя версията на художничката Ина Христова на българската народна приказка „Брала баба дренки“, известна още и като „Твърдушка, Мекушка и Сладушка“.

Приказката съществува в много варианти и дори е преразказвана от Ран Босилек и Ангел Каралийчев. Във версията на Ина Христова, главната героиня е смела баба, която отива в гората за къпини. Там я среща не кой да е, а гладният вълк. За да се спаси от острите му зъби, бабата му предлага да я посети вечерта в дома й, за да си избере някоя от внучките й – Твърдушка, Мекушка или Сладушка. Финалът вероятно ще е ясен на четящите възрастни, но бъдете сигурни, че децата, дори да предугаждат съдбата на героите, ще ликуват подобаващо!

Ако вие самите помните друга версия на приказката, несъответствието между нея и историята на Ина Христова може да ви се стори голяма. Но ако не сте чели „Брала баба дренки“ на децата си, най-вероятно „Внучките на баба“ ще се превърнат в техния спомен за българската народна приказка.

Още един плюс на „Внучките на баба“ пред по-старите издания, са илюстрациите на художничката, различни по стил от обичайните илюстрации към българските народни приказки. Героите на Ина са пъстри, ведри: вълкът впечатлява с големината си спрямо бабата, но пък е симпатичен и трудно би стреснал по-малките деца. Образът на бабата е толкова колоритен, че напомня на типичната българска баба – жилава, самостоятелна и много умна. Въобще, рисунките на Христова внушават жизнерадост и събуждат желание човек да изтупа прахта от томовете с български народни приказки.

Любопитен факт е, че „Внучките на баба“ излиза първо на испански, а след това на български език. Още по-интересна е бележката на испанската издателка Ариана Скуилони в края на книгата, че това е една от любимите й приказки от детството, за която не е подозирала, че идва от България, докато срещата с родната ни илюстраторка не разкрива мистерията.

Екипът ни познава Ина Христова още от петото издание на кампанията „Читателска щафета: Патилански приключения“, чийто плакат е нейно дело. Ина живее и работи в Барселона, а нейните проекти можете да видите тук. Още една книга, с която я свързваме в последните години, е и „Малкият Рой“, написана от майка й Виолета Христова.

„Внучките на Баба“ (изд. „Буболече“) е въздействащ визуален разказ за важността на думите и способността ни да измисляме и разказваме истории. Думите са единственото оръжие на бабата и именно нейната съобразителност и сладкодумие я спасяват от гладния вълк.

Идеи за занимания по книгата в читателски клубове
  • Намерете различни варианти на приказката, прочетете ги в групата и обсъдете разликите.
  • Разгледайте вариантите, които са илюстровани и сравнете илюстрациите.
  • Помолете всеки член на клуба да избере кратка приказка на друг народ и да я прочете пред останалите. Обсъдете дали има подобна българска приказка. Забелязали ли сте общи теми в приказките на различни народи?

Изданието е с твърди корици, удобен формат и подшито книжно тяло, което я прави идеален подарък. Подходяща е за деца над 4 години.

Вземете книгата с код с кауза DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg.

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.