Весела Фламбурари е „Най-добър детски фантаст за 2014 г.”

Весела Фламбурари, автор на фентъзи поредицата „Приказки от горната земя“, чиято първа част „Мина, магиите и бялата стъкленица” е номинирана в категория „Майстори” на Наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно” 2015, бе обявена за „Най-добър детски фантаст за 2014 г.” в Националните фантастични награди, научаваме от сайта „Човешката библиотека”.

Останалите отличени в категорията са Никола Райков, автор на детските книги-игри за малкото таласъмче (второ място), и илюстраторът Петър Станимиров (трето място) за илюстрациите си на „Рейнско злато“ и „Приключенията на Гъливер“. И Райков, и Станимиров са сред номинираните в „Бисерче вълшебно” 2015, съответно с „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче”  и „Рейнско злато“.

За официален делегат от българска страна на предстоящия Еврокон 2015 бе определен фантастът Атанас Славов. Форумът ще се проведе в Санкт Петербург от 23 до 26 април 2015 г.

По данни на организаторите получените номинации са били над 260, от тях 62 само предложенията за най-добър писател. Почитателите на фантастиката имаха възможност да гласуват до 3 март 2015 г. Резултатите във всички категории на Националните фантастични награди 2015 можете да видите тук.

Националните фантастични награди 2015 се организират от 17 фантастични клуба, организации и общности, сред които SciFi.bg, Човешката библиотека, Фентъзи ЛАРП център, Сборище на трубадури, Цитаделата, Shadowdance, клуб „Светлини сред сенките“, клуб „Терра Фантазия“, клуб „Иван Ефремов“, клуб „Братя Стругацки“, Клуб по фентъзи и фантастика към ФМИ, клуб „Уибробия“, Дружество на българските фантасти „Тера фантазия“, knigi-igri.bg, списание „Дракус“.

Отличията се раздават в 23 категории, а най-добрите от отличените ще получат и шанс да представят България на престижния конкурс Еврокон 2015, който отличава най-добрите фантасти от Европа и се провежда ежегодно в различен европейски град.