Важно ли е да има философия в детските книги

Има ли философия в детските книги и важна ли е тя? Споделяме с вас един впечатляващ текст на Адам Спера, публикуван в The Reading Room.

Философията е важна част от образованието, която стига до нас неусетно. Тези от нас, които взимат прашасалите томове на отдавна мъртви мислители, могат да се чувстват леко нихилистично по отношение на бъдещето, но всъщност философията е навсякъде. Добрите новини са, че тя може да бъде открита не само в абсурдните пиеси на Самюел Бекет или в изключително трудните за разбиране творби на Ницше, но и на съвсем необичайни на пръв поглед места.

Един от моите любими начини за откриване на философски концепции е в най-простичкия източник на знание – детските книги. Всеки един от нас има поне една книга, която е повлияла върху начина му на мислене като дете. Да бъдеш изложен на възвишени концепции като етика, морал, справедливост и истина може да бъде изключително въздействащо върху младия ум.

Някои книги са известни с това, че ни предизвикват да мислим. Да вземем например „Щедрото дърво“. Вече писахме за това, колко мрачна е историята на Шел Силвърстийн всъщност и какво е влиянието, което може да окаже върху начина ни на мислене. Историята поставя пред читателя много етични въпроси: Греши ли главният герой като постоянно взима от дървото? Историята за егоизма ли е или за безусловната любов?

Когато малкият читател преживява тази история, той все пак трябва да стигне до някакво решение. Независимо дали го осъзнава или не, последната страница може да породи усещане за възмущение или усещане за красота. Точно този момент отправя читателя на интелектуално пътешествие, което е възможно да не се случи отново за дълги години.

„Малкият принц“ е друг чудесен пример за това как философията си проправя път в умовете на децата. Неизменна тема в книгата е как знанието бива откривано и разпространявано. В книгата турски астроном представя откриването на астероид, но никой не го взима на сериозно. Едва когато се облича в европейски дрехи, той бива забелязан от научното съсловие. Тази история показва, че представянето на истината е също толкова важно, колкото и самата истина.

Красотата тук се крие в едва доловимата поука. Децата често са под голямо напрежение да четат, разбират и преразказват уроците, които са научили в класната стая. Когато малкият читател избере да чете книга без да му е казано от някого, възможността да прояви съпричастност с историята нараства.

Разбирането на основни философски концепции може да даде на децата голямо предимство, когато се налага да вземат решения по време на юношеството си. Понякога дори не мислим дали действията са правилни или грешни, а просто действаме. И без значение от това колко пъти казваме на младите да се държат възпитано, нищо не се запомня по-лесно от хубава книга със сюжет, който те кара да мислиш.

Превод: Мирослава Илиева