Вълнуващите истини за живота, скрити в „Гънка във времето“

„Гънка във времето“ на американската писателка Маделин Лeнгъл е сред най-обичаните от поколения деца истории. Още с появата си през 1962 г. книгата разбива редица табута и предизвиква небивал интерес у малки и големи. Най-накрая, след дълго чакане, тя се появява на български език в превод на Катя Перчинкова и с помощта на изд. „Интенс“, давайки заявка да се хареса както на малките, така и на по-големите читатели.

Мег Мъри и братчето ѝ Чарлс Уолас са част от многодетното семейство на учени. Майката е красива и умна, близнаците Санди и Денис винаги улучват златната среда; Мег обаче е набедена за най-свадливото и изоставащо момиче в училище, а петгодишният Чарлс Уолас е провъзгласен от съседите за слабоумен. Къде остана бащата Мъри? Той изчезва ненадейно преди повече от година и злите езици шушукат, че е изоставил семейството си заради любовна история. Единствено децата и майка им знаят, че е изпратен на строго секретна мисия… някъде…

„- С какво се занимава баща ти? – попита директорът. – Беше учен, нали?

– Физик е – Мег оголи зъби, за да покаже двата реда страховити на вид шини.

– Не мислиш ли, че ще се приспособиш по-добре, ако приемаш фактите?

– Приемам фактите – отвърна тя. – Мен ако питате, те са доста по-приемливи от хората.“

В една бурна дъждовна нощ Мег, майка ѝ и Чарлс Уолас се срещат в кухнята на по чаша топло какао. Момченцето споделя за необикновената си среща с Госпожа Щоето и двете ѝ приятелки Госпожа Коя и Госпожа Кое. Тъкмо тогава чудноватата дама се появява на прага им и разбунва духовете със странните си одежди и брътвежи за съществуването на тесеракти.

Тесерактите са гънки във времето, позволяващи да се пътува в пространството през петото измерение. Наглед проста, теорията се стоварва с всичка сила върху Мег, която е призвана да се отправи на рисковано пътешествие със странните госпожи, с братчето си и с Калвин О`Кийф – младеж от училището ѝ, който се появява неочаквано пред Къщата на призраците и среща двете деца Мъри. Тази странна компания се тесерира към изгубената планета Камазоц, завладяна от Тъмата.

Тъмата или ТО е нещо, което оплита човешкия разум, изсмуква всяко желание да бъдеш различен, да вземаш собствени решения и да носиш отговорност за постъпките си. Всички поданици на ТО ходят еднакво, обличат се еднакво, мислят еднакво и са еднакво убедени, че водят щастлив живот. При срещата си с Човека с червените очи, който предава думите на ТО и се опитва да прикове с хипнотичния си поглед трите деца, той им разкрива философията си:

„Съвсем скоро ще осъзнаете, че е безсмислено да се съпротивлявате. Не само че няма нужда, но самите вие няма да имате ни най-малко желание да го правите. Че защо ще ви е да се съпротивлявате срещу някой, който иска само да ви спести болката и да ви предпази от неприятности? За вас, както и за всички останали щастливи и трудолюбиви хора на тази планета, аз, с моя собствена сила, съм готов да поема цялата болка, цялата отговорност.“

Безкрайното зло трябва да бъде победено, за да успеят децата да откопчат господин Мъри от хватката му. Вълшебните дарове на трите чудати дами няма да възпрат Чарлс Уолас да опита силите си срещу него и съответно да бъде пленен. Мег ще осъзнае, че баща ѝ не е всемогъщ, че нищо няма да се нареди така, както си го е представяла. Тъмата ще се загнезди в мозъка на момичето и дори Леля Звяр трудно ще прогони гнева от нея. И все пак тъкмо Мег ще трябва да открие начин да се завърне на Камазоц и да победи ужасния враг, пленил съзнанието на любимото ѝ малко братче. Дали непохватното, гневливо и разстроено момиче ще се реши на тази опасна крачка?

„- Сравнявате живота ни със сонет? Строго определена форма, но пълна свобода в нейните рамки, така ли?

– Да. Формата ви е зададена, но сами пишете сонета. От вас зависи какво ще кажете.“

„Гънка във времето“ е великолепна книга, в която всеки може да открие по нещо. Има го приключението – пътуване из галактиките в търсене на изчезналия баща. Има го и приятелството – между брат и сестра, между момче и момиче, които тепърва може би ще открият нови светове заедно. Има я и любовта – към семейството, към живота, към света, в който живеем, към различните. Любителите на научната фантастика ще бъдат удовлетворени, както и почитателите на фентъзито. Учените ще са доволни от вплитането на теорията на Айнщайн в юношеска книга, а философите – от редицата въпроси за смисъла на живота и съществуването, поставени по изключително деликатен начин от Маделин Ленгъл. Дори историците и политиците ще открият по нещо в книгата, защото през 1962 г. ТО е олицетворявало сивотата и еднаквостта, налагани от комунистическите режими, но днес може да бъде лесно съотнесено към света, в който живеем.

При излизането си книгата шокира аудиторията, защото е първата по рода си научнофантастична история с главен герой МОМИЧЕ! Освен това авторката смесва фантастика и фентъзи – нещо нечувано до онзи момент. Често определяна от възрастните като твърде сложна за деца, книгата е намерила редица млади почитатели в цял свят, а в САЩ учители преподават предметите си в шести клас чрез нея. У нас това също би могло да се случи благодарение на брилянтния превод на Катя Перчинкова. Остава само да се надяваме, че и останалите четири книги от поредицата ще излязат на български език.

Ако трябва да сравня книгата с някоя друга, вероятно бих избрала „Малкият принц“. Макар привидно да нямат нищо общо, и двете книги крият толкова дълбока философия, че си струва да бъдат четени отново и отново. Само дето… „Гънка във времето“ има предимството да предлага истински напрегнато и вълнуващо приключение на читателите. 😉

„- Ние не виждаме нещата, които, както вие се изразявате, са видими, а онези, които не са видими. Защото онова, което можеш да видиш, е временно. А онова, което не можеш да видиш, е вечно.“

Автор: Вал Стоева