Как да станеш математически гений без усилия с „Математика за лека нощ“ 2

Ако вече познавате гениално замислената книга на Лора Овърдек „Математика за лека нощ“, със сигурност няма нужда да четете ревюто по-нататък. Единствената информация, която ви е необходима, е: Излезе „Математика за лека нощ“ 2!

Ето какво трябва да знаят останалите, незапознати с това математическо-вълшебно-гениално приспивателно за малчугани:

Лора Овърдек и съпругът ѝ са луди по числата. Вечер, когато повечето родители четат приказки за лека нощ, двамата започват да броят с детето си плюшени играчки. Това продължава и с второто им дете, а когато и третото започва да крещи, че иска математическа задача преди сън, двамата осъзнават едно: намерили са лесен и работещ метод да възпитат любов към математиката у малчуганите.

Постепенно идеите им се оформят в книги, а първата част – „Математика за лека нощ. Забавни задачки за малки умници“ (изд. „Софтпрес“) – вече покори и българския пазар. Онова, което прави книгата привлекателна за малчуганите, е напълно достъпният език, забавната форма, под която са поднесени математическите предизвикателства и щурите теми, които авторката избира.

Втората книга – „Математика за лека нощ. Задачки решавай, любопитни факти научавай“ – следва същия модел като първата, но е подходяща и за по-големи деца.

  • Задачите са организирани в няколко раздела, а във всеки раздел има различни теми, все привлекателни за децата. 
  • На всеки две страници авторката предлага шантаво въведение в темата (що за животно е бельото, каква е съдбата на ноктите, как се е появила идеята за чипса), което на пръв поглед изглежда лековато и забавно, но в действителност крие много интересни факти
  • След въведението идва ред на задачките – те са разделени на групи за Умничета (лесен вариант), Умници (средна сложност) и Големи умници (за спецове). Към всяка тема има и бонус задача за най-обсебените от математическите предизвикателства. 
  • За лесното приемане на математиката като игра помагат и илюстрациите на Джим Пейлот, които много напомнят за анимационната поредица „Финиъс и Фърб“.

Ако следваме съветите на авторката, математиката би могла да се превърне в любим предмет на децата ни, а не в истинско мъчение. Овърдек смята, че тайната се крие не само в нашето отношение към числата, но и в забавния начин на преподаване на математическите знания.

И ми се струва, че „Математика за лека нощ“ ще е полезна не само на родителите – тя може успешно да послужи на учителите в детски градини и в начален етап на обучение да възпитат истински математически гении, при това без усилия!

Прочетете ревюто на Лора за „Математика за лека нощ. Забавни задачки за малки умници“.

 

 Книгата ще откриете в сайта на издателството и в Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.