Урок по висша математика с Алиса

Дали едно нещо е малко или голямо вероятно зависи от това дали ти самият си малък или голям. Но ако сега се смаляваш до 25 сантиметра, а малко по-късно вратът ти се издължава до над върховете на дърветата, вероятно не можеш да разчиташ на представата си за размери. Може например да си чувал, че диаметърът на Земята е около 12 742 км., но има вероятност да хлътнеш в заешка дупка и да пропадаш 40 000 км.. – точно колкото е дължината на Екватора. Поне така се случва в „Алиса в Страната на чудесата”.

Сигурно сте чували историята как веднъж английската кралица Виктория прочела изключителна книга и била толкова впечатлена от нея, че изпратила на автора благодарствено писмо и молба да получи и друго негово произведение. Той удовлетворил желанието и й пратил следващата си творба – „Начален трактат за математическата детерминанта”. Всичко щеше да е различно, ако книгата, която Виктория чела, не беше „Алиса в страната на чудесата”, а авторът Луис Карол.

Истинското име на Карол всъщност било Чарлз Лютуидж Доджсън. Учил в Оксфорд и след завършването го поканили да остане да преподава в колежа на Христовата църква. Трябвало да приеме свещенически сан, но пишел хумористични стихове, бил почитател на театъра и фотографията. И това не било всичко – той изобретил шахмат за пътешественици, в който фигурите влизали в улеи в дъската и се закрепвали с малки щифтчета. Измислил приспособление за писане в тъмното. Негова е и ранната версия на игра, която днес наричаме “Скрабъл”.

Това напомня ли ви за нещо? Главоблъсканиците и странните обрати в „Алиса” могат да бъдат родени само в ума на човек с подобни занимания.

Чуйте това:

Дали не ме е сменил някой през нощта? Чакай да помисля: бях ли същата, когато станах тая сутрин? Струва ми се… като че ли се чувствах някак особено. Но ако не съм същата, коя съм тогава? Ах, ето голямата загадка! – Тя си припомни всички деца на нейна възраст, които познаваше, за да види дали е могла да бъде заменена с някое от тях.

Чуденката на Алиса продължава така:

– Ще се опитам да видя дали зная всички неща, които някога знаех. Чакай да видя: четири по пет прави дванайсет, четири по шест прави тринайсет и четири по седем – ах, боже, ако карам така, никога няма да стигна до двайсет! Но таблицата за умножение не е толкоз важна. Да опитам география. Лондон е столица на Париж, Париж е столица на Рим, Рим – не, това бездруго е грешка! Навярно съм заменена с Мейбъл!

Математиката в книгата никак не прилича на онази, която сме учили в училище. Но след като авторът е бил и преподавател по тази дисциплина, можем да бъдем сигурни, че препратките са много и повече от любопитни. Цял куп идеи за текстови задачи, изчисляване на обиколки, разпознаване на цифри и запознаване с пропорциите ни дава сайтът „The Mathematics Shed“. Колко различни варианти за  експерименти предлага фантастичният сюжет на „Алиса…“! А на най-хубавите от тях вероятно предстои да бъдат открити. Заемате ли се?