„Училище мъчилище” – добре познати неволи

Джеймс Патерсън е известен като автор на хитовите трилъри за детектива Алекс Крос, но на подрастващите читатели у нас е познат с тийн поредицата „Максимум Райд”. По-малките (9-12г.) пък вече могат да се забавляват с училищните неволи на Раф Качадорян в поредицата графични романи „Училище мъчилище” (изд. Пан), написани в съавторство с Крис Тебетс. До момента на български са излезли две от тях.

В „Училище мъчилище: Най-ужасната година от живота ми” трагичният ни главен герой Раф започва 6-и клас с основно училище „Хилс вилидж”. Едва ли е изненада, че момчето не се чувства на място там, няма приятели и още първия ден се сблъсква с най-големия училищен насилник. Да не пропуснем и тегавата обстановка у дома, където по-малката му сестра Джорджия е все така досадна портаджийка, а новият партньор на мама (наричан от него Мечока) мързелува по цял ден на дивана, докато тя работи двойни смени. Затова Раф решава да изпълни опасна мисия – до края на учебната година да наруши всички правила от училищния правилник за поведение. Докъде ще го доведе този опит да се противопостави на системата и има ли някаква надежда училището да не бъде ад?

В „Училище мъчилище: Измъкнете ме оттук” неблагополучната история на Раф продължава: семейството е принудено да замине да живее при бабата в родния град на майка му, след като тя губи работата си. Това означава ново училище и не се съмнявайте, че Качадорян ще се забърка в нови каши. В тази книга обаче Патерсън и Тебетс поставят допълнителни акценти в живота на момчето: приятелството, семейните връзки и самочувствието. Раф за пръв път има реален приятел, но дали той се държи като такъв? Какво всъщност се е случило с бащата на Раф и Джорджия? Може ли момчето да оцелее и да се докаже в специализирано училище по изкуствата?

„Училище мъчилище” е близка до децата, увлекателна и забавна поредица с хубави послания. Тя няма да ви изненада с нещо кой знае колко оригинално, но има вероятност и на вас Раф да ви стане много симпатичен. Заради борбата му да не наранява близките си, докато се опитва да си намери мястото в училище. Заради точните си (за неговата възраст) наблюдения и коментари върху отвратителното поведение на Мечока. Заради самоиронията и буйното въображение, което непрекъснато го вкарва в неприятности. Именно творческите му умения са неговата суперсила, която просто трябва да бъде насочена в ползотворна посока, а изкуството е неговото спасение. Често обаче, за да си повярваш, първо някой трябва да повярва в теб, да види добрите ти страни и да ги оцени. За Раф това е г-жа Донатело с прякор Ламята. Надявам се, че всяко хлапе с трудна адаптация в училище ще срещне своята Ламя и ще придобие увереност в своя талант, какъвто и да е той.

Рисунките в книгите са на Лаура Парк и умело ни показват гледната точка на Раф, както и образите, разговорите и плановете, вихрещи се в главата му. В главата му се вихри и неговият приятел Лео, но с него ще оставя сами да се запознаете.

Третата книга от поредицата, „Брат ми е подъл мръсен лъжец“, е номинирана в категория „Мечтатели“ на Наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“ 2018.

Автор: Лора Филипова