„Училището за добро и зло“: подходяща за любителите на вълшебни приказки

Ирина Костова е на 14 години и обича да чете. Родом е от Варна, но учи в София. Справя се отлично с уроците по математика, обича да готви вкусотии и да приготвя домашна козметика със сестра си. Ето какво ни разказа тя за първия том от нашумялата трилогия „Училището за добро и зло“ на Соман Чайнани (изд. „Сиела“):

Гавалдън е малко градче отвъд Безкрайната гора. На пръв поглед напълно обикновено място, но не е, защото мистериозна сила на всеки четири години отвлича по две деца и въпреки опитите на хората да спрат черната сянка, тя продължава да вилнее.

Открити са няколко закономерности:

  1. Отвлечените са на възраст около 11-12 години.
  2. Винаги са пълни противоположности – едното дете е омайно, красиво и добро, а другото е грозно, мрачно и зло.
  3. В много случаи децата, които са отвлечени, по-късно се появяват в книжки с приказки, на които пише “У.Д.З.”

Какво означава това? Какво става с децата, които не са в книжките с приказки?

Тази година е ред на Софи и Агата да бъдат отвлечени, защото най-много отговарят на първата закономерност. Софи обича да носи розово, има изящни руси къдрици и е ведра и усмихната. Агата живее на местното гробище с майка си, носи черно и винаги е мрачна. Въпреки това двете момичета стават приятелки и се разбират прекрасно.

В нощта преди да бъдат отвлечени, едната мисли за принцове и принцеси, а другата за приятелството им. Когато се озовават в “Училището за добро и зло” обаче, става огромна грешка: местата им са разменени….

„- Грешка! Трябва да е станала някаква грешка!“ – така мислят и двете момичета.

Докато Софи прави опити да поправи ГРЕШКАТА и да намери своя щастлив край, Агата се опитва да ги върне у дома и да спаси приятелството им.

Кои са в действителност Агата и Софи? На този въпрос момичетата ще търсят отговора, преминавайки през редица изпитания, но не само те, а и приятелството им.

Соман Чайнани успява да улови магията и да я предаде по начин, който те свързва с историята. Заедно с главните герои, ти разгадаваш мистерията на вълшебните думи „И заживели щастливо“ и разкриваш границата между доброто и злото. Понеже приказките имат свои правила, недостатъчни да се разгърнат в една книга, Соман Чайнани ще трябва да ни просвети в още приключения.

Препоръчвам тази книга на всички, запазили дори малка част от детското в себе си или за любителите на вълшебните приказки, защото „Училището за добро и зло“ бързо ще ви увлече. Когато проявите малко фантазия, даже ще можете да се представите всичко като на филм, понеже сюжетът е достатъчно подробно описан.

Заслужава си да я прочетете!