Роботът Чапек споделя мъдростта на човечеството

Илюстраторът Петър Станимиров е добре известен на българските почитатели на комиксите. Какво става, когато той се съюзи с писателя на страховитата ърбан фентъзи поредица „Ламя ЕООД“ Марин Трошанов? Получава се „… най-благородният и съвършен интелект във Вселената“ или Чапек-01 – нахален, шумен и придирчив робот. Зависи от гледната точка.

„Роботът Чапек на планетата на трите слънца“ (изд. Кибеа) е едва първата книга в поредица за роботските приключения и съвсем естествено започва с изпращането от човечеството на Чапек-01 на пътешествие из открития Космос в търсене на извънземен разум. Роботът е „екипиран“ с най-хубавите митове, легенди и моменти от историята на човечеството. След хилядолетно пътуване капсулата на Чапек попада на Кибеа 🙂 – планета с 3 слънца, населена от причудливи създания.

Самомнителният и отегчен робот бързо впечатлява другоземците с китайския мит за богинята Хихо от зората на цивилизацията и не след дълго се озовава в позицията на мъдро и справедливо божество, към което местните се обръщат за съвет. С богатата си колекция от разкази за историята и преданията на Земята, Чапек Първи предава на кибеанците уроци за справедливостта, доблестта, алчността, безсмъртието и още куп важни теми. И между другото ги запознава с идеята и смисъла на библиотеката и музея, докато внезапно нещата не придобиват криминален обрат.

„Роботът Чапек на планетата на трите слънца“ съчетава традиционен разказ с комикс. Всички истории от Земята, които роботът разказва на извънземните са представени под формата на комикс. Това накъсва четенето и улеснява по-неуверените читатели, които могат да проследят сюжета не само чрез текста, но и чрез рисунките на Петър Станимиров.

Марин Трошанов има чудесно чувство за хумор, което си личи в описанието на поведението на великия и всемъдър Чапек, в наименованията на кибеанската флора и фауна – тръбоклюн опашат мисирник, диви бабагуни и т.н. Аз особено се забавлявах с монетарната религия на търговците Зиг и Заг.

Съчетанието от добре подбрани митове, легенди и исторически събития, чувството за хумор и раздвижения формат на книгата, са гаранция за успеха й сред читателите на възраст между 8 и 12 години, пък и за всеки, който обича добре разказаните и нарисувани истории.

Вземете книгата, както и другите книги на Марин Трошанов и Петър Станимиров, от Ozone.bg с код DK19. 

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.