Участниците за кръжока „Четящият студент и четящото дете“

В предишна публикация Ви представихме кръжока Четящият студент и четящото дете“. Смятаме, че е изключително важно студентите, които са бъдещите учители и родители, да умеят да провокират интереса на децата към четенето. Успели ли са да се справят, ще прочетете в споделеното от децата, родителите, настоящите учители и самите тях. Припомняме Ви само, че кръжокът е създаден в края на миналата година и обединява двадесет студенти от Педагогическия факултет на Великотърновския университет Св. св. Кирил и Методий“, които се срещат с деца от различни училища в града, за да им преподават“ любов към четенето.

Таня, студентка: Сега наистина разбрах защо уча за учител!

Деница, студентка: Прекрасно е да палиш искра у децата!

Васвие, студентка: Връщам се в детството си. Поглеждам и към бъдещето – към работата си на учител.

Нели, студентка: Да правиш добро за децата, при това без да очакваш в замяна стипендия, отличен на изпит – странно, усещам се щастлива!

Деница,1 „б” клас – ОУ „П. Р. Славейков”,  В. Търново: Искам да идват всеки ден и да ни четат. Часът ни да е по-голям, за да ни четат повече. Да изиграваме приказките като театър. Когато кажа на мама, че са идвали студентите, тя пита дали съм слушала и дали съм отговаряла на въпросите.

Естир,1 „б” клас – ОУ „П. Р. Славейков”,  В. Търново:  Искам студентите да идват, защото много ми харесва да ми четат книжки. Най-много ми харесва да ми четат от моите, защото, като ми четат те, сякаш е друга приказка.

Лилия,1 „б” клас – ОУ „П. Р. Славейков”: Искам да ги гледам и слушам как четат изразително, за да се науча като тях. Много ми е интересно.

Валентина Атанасова, родител: Разпитах Дария за студентския кръжок. Тя каза, че й било интересно, спомни си какви книжки са чели. Благодаря на всички, които са отделили от времето си да четат с децата! Вярвам, че са положени основите на трайна любов към четенето!

Д-р Д. Гаджева, учител: Ефектът от съвместната ни работа е двустранен – и за студентите, и за учениците. В петък децата ви чакат с нетърпение. Питат предварително дали ще идват студентите, носят книги от домашната си библиотека. За бъдещите учители също е интересно и вълнуващо. Денят е необикновен и празничен.

Повече за инициативата може да научите от интервюто с доц. дн Мариана Мандева, а ние ще продължаваме да следим развитието на кръжока и ще Ви информираме за новите му предизвикателства. 

Над материала работи: Катя Кирилова,

докторант по детско книгоиздаване